Alman Bakanın ilk Türkiye ziyareti

Alman Bakanın ilk Türkiye ziyareti
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, göreve geldikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini bugün yapacak. Ziyaret iki gün sürecek.Baerbock, haziran ayı ortasında yapacağı ziyareti koronavirüse yakalanması nedeniyle iptal etmişti.Daha...

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, göreve geldikten sonraki ilk Türkiye ziyaretini bugün yapacak. Ziyaret iki gün sürecek.

Baerbock, haziran ayı ortasında yapacağı ziyareti koronavirüse yakalanması nedeniyle iptal etmişti.

Daha önceki planda olduğu gibi Yunanistan ve Türkiye’yi aynı tur kapsamında ziyaret edecek olan Baerbock, bugün önce Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşecek.

Almanya Yeşiller Partisi’nin de önde gelen isimlerinden Baerbock daha sonra Atina’dan İstanbul’a geçecek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile akşam saatlerinde resmi görüşme yapacak.

Aynı gün Ankara’ya geçecek olan Baerbock’un başkent gündeminde, muhalefet partilerinin temsilcileri ve sivil toplum ile görüşmeler bulunuyor. Baerbock’un CHP, İYİ Parti ve HDP temsilcileri ile ayrı ayrı görüşmeler yapması öngörülüyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Alman bakanın ayrıca sivil toplum kuruluşları ile temasları kapsamında bir kadın dayanışması projesi ve bir mülteci projesini ziyaret etmesi, basına açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Baerbock’un gündeminin doğal başlıklarından birisi, her iki ülke yetkilileri ile aynı gün resmi temaslarda bulunacağından dolayı Türk-Yunan ilişkileri ve son dönemde artan gerilim olacak.

Baerbock açıklamasında, “Akdeniz’de güvenlik İstanbul ve Ankara görüşmelerimde önemli bir konu olacak. Mesajımız şu: Sorunlar görüşmeler yoluyla çözülmeli, gerilimi artırarak değil” ifadesini kullandı. Bu mesajın, Türkiye’nin yeni petrol arama gemisi Abdülhamid Han’ın 9 Ağustos’ta Akdeniz’e açılması öncesi verilmesi dikkat çekti.

Baerbock’un ziyareti, Türkiye’nin giderek artan bir şekilde Suriye’nin kuzeydoğusuna yeni bir askeri operasyon mesajlarını verdiği bir döneme rastlaması açısından da önemli. Almanya, başta ABD olmak üzere diğer Batılı ülkeler gibi, yeni bir operasyona sıcak bakmıyor. Alman bakanın bu yönde mesajlarını Türk tarafına aktaracağı öngörülüyor.