Alman istihbaratının gözü Türkiye’nin üzerinde

Alman istihbaratının gözü Türkiye’nin üzerinde
Almanya’nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Dairesi (BfV),  2021 yılı raporunda, Türkiye’nin Almanya’da nüfuz ve casusluk faaliyetleri  yürüttüğünü belirterek ilginç gözlem ve tespitlere yer verdi.DW Türkçe’nin...

Almanya’nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Dairesi (BfV),  2021 yılı raporunda, Türkiye’nin Almanya’da nüfuz ve casusluk faaliyetleri  yürüttüğünü belirterek ilginç gözlem ve tespitlere yer verdi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve BfV Başkanı Thomas Haldenwang tarafından açıklanan 361 sayfalık raporda Türkiye, Rusya, Çin ve İran ile birlikte, Almanya’da casusluk ve etki faaliyetleri yürütmeye çalışan “ana aktörler” arasında sıralanıyor.

MİT, CUMHURBAŞKANI VE AKP’YE HİZMET VERİYOR
MİT’in de aralarında bulunduğu Türk istihbarat ve güvenlik birimlerinin Türk güvenlik mimarisinin merkezi unsurları arasında yer aldığı belirtilen raporda, “Bunlar, Türk hükümetine, cumhurbaşkanına ve partisi AKP’ye, hükümetin politikalarının uygulanması, iç güvenliğin ayakta tutulması ve siyasi karar alma süreçleri için bilgi temin edilmesi amacıyla hizmet veriyor” tanımı yapılıyor.

“Almanya, Türk istihbarat ve güvenlik makamlarının casusluk faaliyetleri bakımından odağındaki ülkelerden biri olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verilen raporda, Türk istihbarat ve güvenlik kurumlarının Almanya’daki odağında  muhalif bireyler ve yine muhalif örgütlerin bulunduğu, ancak asıl öncelikli istihbarat faaliyetlerin ise PKK ve Gülen yapılanması üzerinde olduğu kaydediliyor.

Almanya’da BfV tarafından izlenen İslamcı örgütlere yer verilen raporda bu sene de birçok grup mercek altına alınıyor. Burada Türk Hizbullahı, ayrıca Milli Görüş Hareketi ve Furkan Cemaati ile ilgili olarak da bilgilere yer veriliyor.