Alman komutan Türk gemisine baskının ayrıntılarını anlattı

Alman komutan Türk gemisine baskının ayrıntılarını anlattı
Kasım ayında Türk kargo gemisine baskın düzenleyen Alman fırkateyninin komutanı, operasyonda neler yaşandığını, baskında operasyon merkezinin rolünü ve kamuoyuna yansıyan görüntüleri anlattı.Jan Fitschen, daha önce CHP lideri...

Kasım ayında Türk kargo gemisine baskın düzenleyen Alman fırkateyninin komutanı, operasyonda neler yaşandığını, baskında operasyon merkezinin rolünü ve kamuoyuna yansıyan görüntüleri anlattı.

Jan Fitschen, daha önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği,“Dışişleri 5 saat cevap vermedi” sözlerini doğrular nitelikte açıklamalarda bulundu. Fitschen, özetle şunları söyledi:

“Rosaline A'nın Libya'ya silah taşıyor olabileceği, dolayısıyla BM ambargosunu ihlal ediyor olabileceğine dair bize haber geldi. Bunun üzerine geminin bağlı olduğu ülke, gemide arama yapılması gerektiği konusunda bilgilendirildi ve rızanın alınması için ciddi çaba gösterildi. Geminin bağlı olduğu ülke olarak Türkiye'nin belli bir süre içinde tepki vermemesi üzerine bu, operasyon komuta merkezi tarafından gemiye çıkılması için sessiz bir rıza olarak değerlendirildi. BM kararı böyle öngörüyor. Bunun üzerine helikopterimizle gemiye inerek teftişe başladık. Türkiye'nin akşam saatlerinde resmen karşı çıkmasına kadar arama yapıldı. O ana kadar gemide silaha rastlamadık.”