Almanya, acil durum planı hazırlıyor

Almanya, acil durum planı hazırlıyor
Almanya, Rusya’dan alınan doğal gazın herhangi bir sebeple aniden kesilmesi halinde atılacak adımlarla ilgili acil durum planı hazırlıyor. Paket kapsamında kritik enerji şirketlerine devlet tarafından el konulması da öngörülüyor.  Reuters’in...

Almanya, Rusya’dan alınan doğal gazın herhangi bir sebeple aniden kesilmesi halinde atılacak adımlarla ilgili acil durum planı hazırlıyor. Paket kapsamında kritik enerji şirketlerine devlet tarafından el konulması da öngörülüyor.  

Reuters’in 3 kaynağa dayandırdığı haberine göre, Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan plan, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin en kritik enerji kaynağının tedariği ile ilgili yükseltilen alarm durumunu ortaya koydu.

Euronews’in haberine göre, geçen yıl doğal gaz ihtiyacının yüzde 55’ini Rusya’dan karşılayan Almanya, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali sonrası yaptırımları konusunda AB ülkelerinin baskısına maruz kalmıştı.

Rus kömürü ve petrolü üzerine uygulanan yaptırımları destekleyen Almanya, doğal gaz konusunda ise böyle ani bir kesintiden kaçınmaya çalışıyor. Yine de Rusya’nın tek taraflı olarak gaz akışını kesme ihtimaline karşı da hazırlıklarını sürdürüyor.

Hükümet tarafından enerji sektörünü desteklemek için geniş bir çerçeve kabul edilmiş olsa da planın detayları üzerinde çalışılmaya devam ediyor. Buna göre hükümet enerji şirketlerine kayıplarını telafi için kredi ve garanti musluklarını açmaya hazır. Bunun yanı sıra rafineriler gibi kritik şirketlerin kontrolünü ele almak da seçenekler arasında bulunuyor. Nitekim enerji şirketlerine el konması ile ilgili bir kanun değişikliği geçen ay onaylanmıştı.

Paket kapsamında değerlendirilen bir diğer önlem de enerji tüketiminin kısıtlanması. Şu andaki uygulamalara göre bir kaynak sıkıntısı çekildiğinde öncelik hanelere verilerek sanayinin kullanımındaki doğal gaz kesiliyor. Yeni uygulamada ise fabrikalara öncelik verilmesi tartışılıyor.