ALMANYA ÇEVRE DEDİ

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 5, 2020 / 04:41

Avrupa merkezli otomotiv üreticileri, Covid-19 virüsünün yarattığı kayıpları gerekçe göstererek, yıl sonunda devreye girecek emisyon takviminin ertelenmesini talep ediyorlardı. Ancak Almanya’nın dün tarihi adımla sadece elektrikli ve hibrit araçlara teşvik verip, dizel ve benzinlinin üzerinden desteğini çekmesi, erteleme ihtimalinin bir bakıma sona ermesini sağladı.

Hatırlatmak gerekirse Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 1990’ların başından bu yana çevreyi kirleten egzoz gazı emisyonunu kontrol altında tutma amaçlı normlar belirlerken, en büyük hamleyi 2020 sonundan itibaren başlatmaya hazırlanıyor. Buna göre 2021’den itibaren AB içinde satılan tüm otomobillerde karbondioksit (CO²) miktarı kilometre başına ortalama 95 grama indirilmek zorunda. Toplam satışlarında bu ortalamayı tutturamayan markalar ise büyük ceza ile karşı karşıya kalacak.
Ancak tüm bu gelişmeler ışığında Avrupa’da mart ayından itibaren etkisini artıran corona virüs salgını nedeniyle tüm planlar alt üst oldu. Tüm Avrupa’da otomotiv üretimleri 2 aya yakın dururken, bayiler kapandı, satışlar son 3 ayda ciddi şekilde düştü. Üretim cephesinde ise şu ana kadar 2 milyon adedin üzerinde kayıp ortaya çıktı.
ACEA’DAN RESMİ TALEP
Otomotiv markalarının köşeye sıkıştığı, mali olarak sıkıntı yaşadığı ve hükümet fonlarıyla kendisini çevirdiği bir dönemde, AB Komisyonu’nun emisyon kararını ertelemesi bekleniyordu. Hatta Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) bu konuda resmi olarak AB Komisyonu’na erteleme taleplerini iletti.
Bu noktada özellikle kendi otomotiv markalarına sahip olan Almanya-Fransa ve İtalya gibi ülkelerden erteleme taleplerinin daha fazla geleceği düşünülüyordu. Yoksa otomotiv markası olmayan AB üyesi diğer ülkeler vatandaşların sağlığını ön planda tutarak, erteleme talebine sıcak bakmıyordu. Sonuç olarak Almanya’nın dün aldığı yeni teşvik kararı, bünyesinde güçlü otomotiv markaları olan bir ülkenin dâhi çevre ve insan sağlığını ön planda tutarak emisyon takviminde esmene yapmak istemediğini gösterdi.
ESNEMEYECEĞİ ORTADA
Bu durumda Avrupa Birliği Komisyonu’nun emisyon regülasyonunu esnetmeyeceği yani 2021 takvimini ötelemeyeceği beklentisi ağır basmaya başladı. Bunun yerine elektrikli araçlara teşvik vererek, gelişen ve çevreci teknolojilere destek vermenin tercih edildiği anlaşılıyor. Bu arada ülkemizde de daha önce olduğu gibi bazı yerli üreticiler tarafından emisyon regülasyonunun Türkiye’de satılacak araçlar için ertelenmesi talebinin de söz konusu olduğu iddia ediliyor. Kuşkusuz geçen sefer ertelemeyen bakanlığın bu kez konuya nasıl bakacağı merak ediliyor.

Volkswagen’e özel teşvik!

Factory visit with (f.l.t.r.) Michael Kretschmer, Prime Minister of the Free State of Saxony; German Chancellor Dr. Angela Merkel; Dr. Herbert Diess, Chairman of the Board of Volkswagen AG; Thomas Ulbrich, Member of the Volkswagen Brand Board of Management responsible for E-Mobility and Jens Rothe, Chairman of the General Works Council of Volkswagen Sachsen GmbH, during the start of production of the ID.3 at Volkswagen plant in Zwickau.

ALMANYA 2021 yılı sonuna kadar 130 milyar Euro’luk bir destek paketi duyurmuştu. Paketin içinde otomotiv endüstrisini de yakından ilgilendiren paketler söz konusu. Almanya bu paket kapsamında elektrik motorlu otomobillere olan teşviki 2’ye katlarken, dizel ve benzinli motora sahip araçlara ise çıkan bir teşvik yok! Paketten çıkan teşvik kapsamında 40 bin Euro değerinde elektrik motorlu bir otomobil satın almak istediğinizde bu fiyat üzerinden toplam 9 bin Euro indirim yapılacak. Bu indirimin 6 bin Euro’luk kısmı devlet tarafından karşılanırken 3 bin Euro’luk kısmı da üretici firma tarafından karşılanacak. Kablo ile şarj edilebilen ve içten yanmalı motora sahip olan Plug-in hybrid motorlu otomobil alacaklar da daha teşviklerden faydalanabilecekler. Ülkenin en büyük üreticileri olan ve premium otomobil satan Mercedes, BMW ve Audi’nin bazı modelleri bu teşviklerden faydalanamıyor.Teşvik sisteminden en çok yararlanacak olan araçlar ucuz diye tabir edilen elektrik motorlu otomobiller oluyor. Mesela Volkswagen’in ID.3 otomobili 29 bin 990 Euro’dan satılacak, Peugeot e-208 GT 36 bin 600 Euro ve Kia e-Niro 34 bin 290 Euro. Bu otomobiller teşvikten ve maksimum indirimden faydalanabilecekler.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top