Almanya Dışişleri Bakanlığı uyardı: “Sansür yasası herkes için tehdit”

Almanya Dışişleri Bakanlığı uyardı: “Sansür yasası herkes için tehdit”
TBMM’de iktidarda olan AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edilen “Sansür Yasası” Türkiye’de yaşayanların yanı sıra Türkiye’ye gelecek özellikle çifte vatandaş olanları da tehdit ediyor. Almanya’nın en çok okunan...

TBMM’de iktidarda olan AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edilen “Sansür Yasası” Türkiye’de yaşayanların yanı sıra Türkiye’ye gelecek özellikle çifte vatandaş olanları da tehdit ediyor. Almanya’nın en çok okunan gazetelerinden Bild, manşetten duyurduğu haberinde, “Erdoğan’ın sansür yasası: Türkiye’deki tatilciler hapisle mi tehdit ediliyor” başlığını kullandı. Gazete, Almanya’dan Türkiye’ye seyahat etmeyi planlayan kişilerin yasanın ardından endişeye kapıldığını ifade etti.

Yeni yasa, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı da yayınladığı açıklamada, “Türk kolluk kuvvetleri, görünüşe göre, yeterli ön soruşturma yapılmasa bile, Almanya’da ikamet eden ve yasa uygulama önlemlerinin hedefi haline gelebilecek kişilerin kapsamlı bir listesini tutuyor” ifadelerine yer verdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, “Almanya’da temel ifade özgürlüğü hakkı kapsamında yer alan sosyal medyada yapılan açıklamaların, paylaşımların, yorumların veya gönderilerin ‘beğenilmesinin’ cezai kovuşturma için yeterli olduğuna” dikkat çekti. Federal Yabancılar Bürosu, Türkiye ile kişisel bağları olan Alman vatandaşları ve çifte vatandaşlığa sahip kişilerin hedefte olduğunu öne sürdü.

Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamada Türkiye’ye seyahat edecekler için şu uyarılar yer aldı:

● Siyasi olaylardan ve mitinglerden uzak durun.

● Azınlık veya hükümet karşıtı gruplar, örneğin Kürtlere yönelik kaygılarla imzalanan dilekçelerin Türkiye’deki hükümeti eleştirmek olarak algılanabileceği ve dolayısıyla burada cezai sonuçlara yol açabileceği konusunda farkındalığınızı artırın.

● Aynı durum, sosyal medyada hükümeti eleştiren ifadeler ve basit bir paylaşım hatta beğeni için geçerli olabilir. Kamuya açık olmayan yorumlar bile isimsiz ihbar yoluyla Türk kolluk kuvvetlerine iletilebilir.

ABD, AKP’li vekili yalanladı
Sansür yasasının Meclis’te görüşülmesi sırasında, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29'uncu maddeyi konuştuk” dedi ve ABD’li bir yetkilinin “Bizim dezenformasyon yasamızla sizin yasanız birebir örtüşüyor” dediğini iddia etti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Özdemir’in bu iddiasının doğru olmadığını açıkladı. VOA Türkçe’nin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, AKP'li Özdemir'in ABD'den bir yetkilinin Türk basınında yapılan haberleri "dezenformasyon" olarak niteledi. Dışişleri sözcüsü, benzer yasaların bulunduğunu söylediğine ilişkin iddiaları yalanladı, bunun doğru olmadığının altı çizdi.