Almanya, “Siber güvenlik sorumlusu” görevden alındı

Almanya, “Siber güvenlik sorumlusu” görevden alındı
Almanya’da siber güvenlikten sorumlu Bilgi Teknolojisi Federal Güvenlik Dairesi Başkanı Arne Schönbohm’un, Rus istihbaratı ile olası teması nedeniyle görevinden alınmasının kesinleştiği öğrenildi.VOA’nın haberine göre,...

Almanya’da siber güvenlikten sorumlu Bilgi Teknolojisi Federal Güvenlik Dairesi Başkanı Arne Schönbohm’un, Rus istihbaratı ile olası teması nedeniyle görevinden alınmasının kesinleştiği öğrenildi.

VOA’nın haberine göre, Dairenin bağlı olduğu Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in, Schönbohm’la ilgili iddiaları değerlendirdikten sonra görevden alınmasına karar verdiği bildirildi.


Alman ZDF televizyonu, Schönbohm’un kurduğu “Almanya Siber Güvenlik Konseyi” adlı derneğe üye bazı bilişim şirketlerinin Rus istihbaratıyla bağlantısını ve “O.A.O. Infotecs” adlı derneğin eski bir KGB çalışanı tarafından kurulan bir Rus siber güvenlik firmasının yan kuruluşu olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Konuyla ilgili haberlerde, Alman istihbaratının Schönbohm’un kuşku uyandıran ilişkilerini İçişleri Bakanı’na ilettiği, bakanın Schönbohm’u uyarmasına rağmen söz konusu dernekle görüşmelerine devam ettiği de belirtildi.

Alman istihbarat çevrelerinin Schönbohm’un Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaş sürecinde Rus istihbaratı ile ilişkide olmasının “kabul edilemez” şeklinde tanımladığı ve “casusluk olasılığı” gördüğü de haber alındı. İddialar konusunda Schönbohm, herhangi bir açıklama yapmadı.