Almanya, Türklerin servetini sorgulamaya başladı

Almanya, Türklerin servetini sorgulamaya başladı
Türkiye’nin, Avrupa’da yaşayanların “banka hesap ve diğer gelirlerini” yaşadıkları ülkeye bildirmelerinin ardından, Almanya farklı bir uygulama başlattı. Türk vatandaşlarından malvarlığı ile ilgili "tasdikname" isteyen...

Türkiye’nin, Avrupa’da yaşayanların “banka hesap ve diğer gelirlerini” yaşadıkları ülkeye bildirmelerinin ardından, Almanya farklı bir uygulama başlattı. Türk vatandaşlarından malvarlığı ile ilgili "tasdikname" isteyen Almanya, bu yolla gurbetçilerin Türkiye’deki malvarlıklarını belirlemeye çalışıyor.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Türkiye’nin, yurt dışında ve özellikle Almanya’da yaşayanların maliyesine gönderdiği “hesap ve gelir bilgilerine” ek olarak tartışma yaratmaya müsait bir adım atıldı. Almanya, ülkede yaşayan Türklere malvarlığı soruşturması başlattı. Bu, 65 yıllık göç tarihinde ilk kez görülen bir durum.


Bavyera eyaletinde ilk olarak başlatılan uygulama hemen hemen herkesi etkileyecek. Kitlesel halde mektupların gelmesi beklenmiyor ama bir işlem, şüphe ya da vergi araştırmasına göre bu bilgiler talep edilecek. İki ülkenin karşılıklı kararları, “Türkiye’de hesabı ve evi olan; Almanya’da mükellef olan; ülkeye yeni taşınan ve Türkiye’de ikamet bildirenleri etkileyecek.

Almanya’nın malvarlığı soruşturmasında, Türkiye’de ikamet eden veya ikametini kesip dönen kişinin “Brüt ücretleri”, “Diğer gelirleri” bildirmesi isteniyor. Diğer gelirler; ticari kazançlar, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iradlar olarak sıralanıyor.

Almanya’da vergi mükellefi olan kişi, dünyanın neresinde geliri olursa olsun, bunu Almanya’ya bildirmek zorunda. Bildirim yapılmazsa, vergiden kaçınma ya da kasıtlı olarak vergi kaçırma suçu oluşuyor.

Suçun başladığı andan itibaren hesaplama yapılıyor ve faiziyle vergi alınıyor. Ayrıca vergi ceza kesiliyor. Suçun büyüklüğüne göre de ceza davası açılıyor.