Almanya Ukrayna’ya Leopard 2 gönderme kararı almadı

Almanya Ukrayna’ya Leopard 2 gönderme kararı almadı
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin talebine karşın, Ukrayna'ya yardım konferansında Ukrayna'ya Leopard 2 tankları gönderilmesi konusunda bir karar alınmadığını söyledi.Ramstein Hava Üssü'nde...

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin talebine karşın, Ukrayna'ya yardım konferansında Ukrayna'ya Leopard 2 tankları gönderilmesi konusunda bir karar alınmadığını söyledi.

Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen toplantıda gazetecilere konuşan Pistorius, "Leopard tankları meselesinde hala kararın ne zaman alınacağını ve bu kararın ne olacağını söyleyemiyoruz" dedi.

Toplantı öncesi, bazı Avrupa ülkelerinin artan baskısıyla Ukrayna'ya tankların verilmesi kararı alınacağı beklentisi doğmuştu.

Alman Savunma Bakanı ayrıca, sadece ülkesinin tankların teslimatına karşı çıktığı suçlamalarını reddetti ve "Birleşik bir koalisyona karşı Almanya'nın buna tek başına karşı geldiği yanlış" açıklamasını yaptı. Pistorius, olumlu karar alınması halinde teslimatın çabuk yapılabilmesi için bir envanter sayımı yapılması talimatı verdiğini de sözlerine ekledi.

Almanya'nın tankların verilmesi konusundaki tereddütü, Finlandiya ve Polonya gibi ülkelerin sert eleştirilerine uğramıştı. Bu iki ülkenin de Leopard 2 tankları bulunuyor, ancak üçüncü ülkelere verebilmeleri için Berlin'in onayı gerekiyor.

Almanya, Rusya'nın işgali sonrası Ukrayna'ya silah sağlayan başlıca ülkelerden biri oldu. Ancak Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay vermedi. Alman hükümet kaynakları, Almanya'nın Leopard 2 tanklarını, ABD'nin Abrams tanklarını Ukrayna'ya yollaması durumunda göndereceğini söylüyor.

ABD ise yakıt ve bakım gerekleri nedeniyle Abrams tanklarını Ukrayna'ya yollamanın pratik olmayacağını öne sürerek bunu reddediyor.

ZELENSKİ’DEN, ALMANYA'YE TANK TEPKİSİ

Zelenski, Almanya'nın ülkesine Leopard 2 tanklarını göndermekte tereddüt etmesini eleştirdi. Zelenskiy, Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bu bir oyun değil bu bir şeyi ispat etme konusu da değil. Biz Almanya'ya teşekkür ediyoruz bunu herkesin duymasını istiyorum. Ancak her gün insanlar ölüyor kadınlar tecavüze uğruyor" ifadesini kullandı.