Almanya’da 5 yıl yaşayan vatandaş olabilecek

Almanya’da 5 yıl yaşayan vatandaş olabilecek
Alman hükümeti, yabancıların vatandaşlığa geçişini kolaylaştırmayı planlıyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarının onay için ilgili bakanlıklara gönderildiği bildirildi. Sosyal Demokrat Parti...

Alman hükümeti, yabancıların vatandaşlığa geçişini kolaylaştırmayı planlıyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarının onay için ilgili bakanlıklara gönderildiği bildirildi. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu hükümetin koalisyon sözleşmesinde vatandaşlık yasasında reform yapılması öngörülmüştü. Alman haber ajansı dpa’nın haberine göre, planlanan yasal değişiklikle birlikte, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen yabancılar, sahip oldukları vatandaşlığı bırakmak zorunda kalmayacak. Böylelikle, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen göçmen kökenlilerin çifte vatandaş olabilmesinin önü açılıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı ile yasal olarak Almanya’da beş yıldır yaşayan yabancılara vatandaşlığa geçiş hakkı tanınması öngörülüyor. Hâlen geçerli olan yasal düzenlemede, Almanya’da sekiz yıldır yasal olarak yaşayan ve süresiz oturma izni olan yabancılara vatandaşlığa geçiş hakkı tanınıyordu.