Almanya’da Evleri Kamulaştıralım Referandumu

Almanya’da Evleri Kamulaştıralım Referandumu
Almanya'nın başkenti Berlin'de halk, kira artışlarına karşı binlerce konutun 'kamulaştırılması' önerisini oylamak için sandık başında. BBC Türkçe'nin aktardığı üzere, Berlin'de bugün genel seçimlerle aynı anda düzenlenen...

Almanya'nın başkenti Berlin'de halk, kira artışlarına karşı binlerce konutun 'kamulaştırılması' önerisini oylamak için sandık başında. BBC Türkçe'nin aktardığı üzere, Berlin'de bugün genel seçimlerle aynı anda düzenlenen 'kamulaştırma referandumu'nda öneri kabul edilirse, 226 binden fazla apartman dairesinin dev emlak şirketlerinin elinden alınarak kamuya devredilmesi halk tarafından kabul edilmiş olacak.
Referandum sonucu bağlayıcı değil ve yerel hükümete tavsiye niteliği taşıyor. Ancak sonuçların hem yerel yönetim, hem de dev emlak şirketleri üzerinde baskı oluşturması hedefleniyor.

226 BİNDEN FAZLA KİRALIK DAİRENİN KAMUYA DEVRİ İSTENİYOR


Berlin, uzun yıllardır Avrupa'da kiraların en uygun olduğu başkent olarak öne çıkıyordu. Ancak son dönemde kentte kiralarda ciddi bir artış yaşandı. Berlin halkının kira krizine karşı tepkisi bir halk hareketine dönüştü; imza kampanyası sonucunda da referandum talepleri karşılık buldu.
Referandumda oylanan düzenleme kabul edilirse, 226 binden fazla apartman dairesi dev emlak şirketlerinin elinden alınarak kamuya devredilmesi gündeme gelecek. Anayasaya uygunluğu açısından uzun bir mahkeme sürecinden geçmesi beklenen düzenleme, kentte 3 binden fazla konuta sahip olan özel şirketleri kapsıyor. Bloomberg'in haberine göre Berlin’de ortalama kira fiyatları 2010 yılından bu yana yüzde 86 artış gösterdi.
Oylama dünyada gelişmiş ülkelerin başkentlerinde yaşanan konut piyasası krizine olan öfkenin ne kadar büyük olduğunu göstermesi nedeniyle de önemseniyor. Almanya'da geçen yılın şubat ayında Berlin'deki kiralar eyalet hükümetinin kararıyla beş yıllığına dondurulmuştu.