Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Almanya’da voltajı Türkler yükseltecek

4 yıl aranın ardından Hannover’de kapılarını açacak dünyanın en büyük ticari araç fuarına Türk şirketler damga vuracak. Ford Otosan, Temsa, Karsan, Anadolu Isuzu ve Otokar yeni nesil elektrikli modelleriyle Almanya’da voltajı yükseltecek.

Gazete Pencere Hannover’de
Almanya’nın Hannover şehrinde bugün kapılarını açan fuarı Gazete Pencere yazarı Emre Özpeynirci de yerinde takip ederek, gelişmeleri aktaracak.

AVRUPA’nın ticari araç üretim üssü olan Türkiye, Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen dünyanın en önemli ticari araç fuarlarından biri olan IAA Transportation Fuarı’nda gövde gösterisi yapacak. 20-25 Eylül tarihlerinde kapılarını açacak fuar 4 yıl sonra düzenlendiği için hem büyük önem taşıyor hem de yoğun ilgi çekiyor.

1200’DEN FAZLA ŞİRKET
Teknoloji, lojistik, otobüs, hafif ticari araç ve ulaşım sektörleri ile start-up ve mobilite şirketlerini buluşturacak fuara 42 ülkeden 1.200’den fazla şirket katılacak. “Hareket halindeki insanlar ve nesneler” temasıyla düzenlenen fuar geleceğin ulaşım çözümlerini de gözler önüne serecek. Kuşkusuz bu yıl Hannover’in en önemli yıldızı Türkiye olacak. Amerikan Ford’u Avrupa’da son 7 yıldır ticari araç lideri yapan Ford Otosan başta olmak üzere fuarda Temsa, Karsan, Anadolu Isuzu ve Otokar yeni modelleriyle gövde gösterisi yapacak. Ayrıca Mercedes ve MAN’ın Türkiye’de ürettiği yeni nesil modeller de fuarda yer alacak.

TÜRK ŞİRKETLERDEN ŞOV
• 2 milyar Euro ile Türkiye’de tarihi yatırım kararı açıklayan ve elektrifikasyon sürecini başlatan Ford Otosan, Kocaeli’de üretilecek elektrikli E-Transit ve E-Transit Custom’ı dünyaya tanıtacak.
• Adanalı Temsa, seri üretime hazır hale getirdiği beşinci elektrikli otobüsü LD SB E’yi Hannover’de tanıtacak.
• Karsan, 6’dan 18 metreye uzanan tamamı elektrikli ve otonom ürün ailesini gösterecek. Şirket yepyeni elektrikli modeli eVolution’ın dünya lansmanını da Hannover’de gerçekleştirecek.
• Anadolu Isuzu, Türk mühendislerinin imzasını taşıyan elektrikli otobüsü Big·e ile CitiVolt 12m modelini sergileyecek.

TEDARİKÇİDEN ANA SANAYİYE ENERJİ SİSTEMİ
TAŞIT Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, tüm dünyada hissedilen bir enerji krizi içinde olduğumuzu söyleyerek, “Bu kriz, küresel anlamda tüm otomotiv sanayini derinden etkiliyor. Avrupa’da çok yakın zaman içinde bu krizin üretimi durdurma noktasına geleceğine yönelik kaygılar var. Avrupa’da yaşanan panik havası şu an bizim ülkemizde yok ama elbette endişe yüksek” dedi. Artan enerji maliyetlerinin tedarik sanayinin bilançolarını negatif etkilediğine dikkat çeken Saydam şöyle konuştu: “Özellikle Türkiye’deki OEM’ler ile yapılan mevcut sözleşmeler enflasyonun %15 gibi düşük ve stabil olduğu dönemlerden kalan uygulamalar. Yaptığımız üretimde yurt içi OEM’lerin enerji maliyetlerinde oluşan artışın büyük bir kısmını ya da tamamını ödememesi sektörün şu an en önemli sıkıntılarının başında geliyor” dedi.

2.elden 3.5 yıl sonra ilk kâr gelecek mi?

PETROL Ofisi’nin kardeş şirketi olarak Nisan 2019’da Türkiye merkezli kurulan ve yaptığı yatırımlarla kısa sürede en büyük online ikinci el araç alım-satım şirketi olan VavaCars, 3.5 yıl sonra ilk kez kârlılık hedefliyor. Son 3 yılda 100 milyon dolarlık yabancı yatırım çeken VavaCars’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Lawrence Merritt, “Para toplama konusunda çok başarılıyız ama bizim için para kazanmak daha önemli. Geçen hafta çıktığımız C Serisi yatırım turundan 37 milyon dolar topladık. Bunun kârlılılık aşamasına geçmeden önce son fonlama turumuz olmasını bekliyoruz” dedi.

GLOBALDE İLK ŞİRKET
Bu yılın sonunda ilk kez kârlı bir şirkete dönüşeceklerini belirten Merritt, bunun gerçekleşmesiyle sadece Türkiye’de değil global online ikinci el şirketleri arasında da nakit akışı pozitife dönen ilk şirket olacaklarını sözlerine ekledi. Merritt, “ABD’de Carvana, Hindistan’da Car24, İngiltere’de Cazoo, Almanya’da Autohero, Fransa’da Aramis bile henüz kârlılıkla tanışmadı” diye konuştu. Türkiye’de 2.el araç satışlarının tamamını internet üzerinden yaptıklarını, 3 ay garanti ve 14 gün içinde iade imkanı verdiklerini hatırlatan Merritt şunları söyledi: “2022 yılının ilk yarısında 20 bin adedin üzerinde araç satıp 500 milyon dolarlık gelir ürettik. Yıl sonunda 35-40 bin, 5 yıl içinde 150 bin adetlik satış hedefledik. Herkesin kafasında soru işareti olmadan, kaygısızca ve sorunsuz bir biçimde araç alıp satabilmesini arzu ediyoruz.”

Rumen markadan MANIFESTO

FRANSIZ Renault’un bünyesindeki Rumen Dacia, tarihinde yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. ‘Düşük fiyatlı marka’ imajını, ‘Paranın değerini en iyi veren marka’ olarak değiştirmek isteyen Dacia, bu kapsamda yeni kimlik, yeni logo, yeni bayilikler, yeni tasarım ve yeni renklere büründü. Dacia ayrıca elektrikli arazi aracı konsepti ‘Manifesto’yu da tanıttı. Bu konsept, gelecekte üretilecek modeller için fikir vermesi, markanın satın alınabilirlik ve sürdürülebilirlik konusundaki temel mesajlarını güçlendirmek için ‘Yaşayan bir laboratuvar’ olarak da tasarlanmış. Yani bu konsept üretilmeyecek.


19 YILDA YARIM MİLYON
Dacia’nın Türkiye’de ithal markalar arasında en çok satılan ikinci marka konumunda bulunduğunu söyleyen Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Temel felsefesinden vazgeçmeyerek kendini yenileyen Dacia markası, emin adımlarla yoluna devam edecek. 2023 yılında hedefimiz, 2004 yılında giriş yaptığımız Türkiye pazarında toplamda yarım milyonluk satış adedine ulaşmak” ifadelerini kullandı.

Ailelere özel Ferrari!

GEÇEN hafta süper spor otomobil üreticisi İtalyan Ferrari, tarihteki ilk SUV modeli Purosangue’yi tanıttı. 12 silindirli 715 beygirlik modelden yılda yaklaşık 2 bin adet üretilecek. 4 kişilik, büyük bagajlı bu ilk Ferrari, ters açılan kapıları, iç tasarımındaki konfor ve teknolojileri ile de dikkat çekiyor. 2023’te Türkiye’ye gelecek araçların hepsi şimdiden satılmış durumda. Şu an için 20’den fazla bekleyen var. Avrupa fiyatı 390 bin Euro’dan başlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi