Almanya’dan 2 Ayasofya tepkisi

Almanya’dan 2 Ayasofya tepkisi
Alman hükümeti, Ayasofya'nın ibadete açılması kararını üzüntü verici bulduklarını açıklarken, hükümet ortağı Hıristiyan Birlik Partileri’nin tepkisi çok daha sert oldu. Birlik sözcülerinden Florian Hahn, kararın "Türkiye'nin...

Alman hükümeti, Ayasofya'nın ibadete açılması kararını üzüntü verici bulduklarını açıklarken, hükümet ortağı Hıristiyan Birlik Partileri’nin tepkisi çok daha sert oldu. Birlik sözcülerinden Florian Hahn, kararın "Türkiye'nin AB'den giderek artan yabancılaşmasını" gösterdiğini söyledi ve "Üyelik müzakerelerini sonlandırma cesareti göstermeliyiz" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, dünya kültür varlıkları listesindeki bir yapıda yapılacak değişiklikten önce, UNESCO nezdinde istişare yapılması gerektiğini, ama böyle bir şeyin gerçekleşmediğini ifade etti. Ayasofya’nın Camiye çevrilmesini üzüntü verici bulduğunu açıklayan Alman hükümetinden bir sözcü de, Almanya’nın bu eser hakkındaki kararları yakından takip edeceğini belirtti.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Avrupa Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, kararı “Ortak Avrupa kültürüne karşı bir provokasyon” olarak nitelendirdi ve bunun ‘Türkiye’nin yıllardır Avrupa Birliği’nden giderek artan yabancılaşmasını’ da gösterdiğini söyledi.

Hahn sözlerini, “Bundan bazı sonuçlar çıkarmalı ve Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerini sonlandırma cesareti göstermeliyiz” şeklinde sürdürdü.