Almanya’dan Türkiye’ye ŞİÖ üyeliği tepkisi

Almanya’dan Türkiye’ye ŞİÖ üyeliği tepkisi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin hedefinin Şanghay İşbirliği Örgütü›ne tam üyelik olduğunu açıklamasına Almanya’dan tepki geldi. Alman politikacılar, olası bir üyelik halinde Türkiye’ye ekonomik yaptırımların...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin hedefinin Şanghay İşbirliği Örgütü›ne tam üyelik olduğunu açıklamasına Almanya’dan tepki geldi. Alman politikacılar, olası bir üyelik halinde Türkiye’ye ekonomik yaptırımların uygulanması ihtimalini gündeme getirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Alman Die Welt gazetesine açıklamalarda bulunan koalisyon ortağı Yeşiller Birlik/90 Partisi’nin dış politika sözcüsü Jürgen Trittin, Türkiye’nin örgüte katılma planları yapmasını eleştirdi. Trittin, “NATO ve Avrupa Birliği (AB) kendilerine, Erdoğan’ın başına buyruk tutumunu daha ne kadar sineye çekeceğini sormaları gerekiyor” dedi. Trittin, daha sağlam bir Türkiye politikasının uygulanmasının zamanının geldiğini savundu. Trittin, hiçbir NATO üyesinin örgütten ihraç edilemeyeceğine dikkat çekerek Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulanması üzerinde durulmasını istedi.

BÜYÜK BİR HATA
Federal hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) dış politika sözcüsü Nils Schmid ise Erdoğan’ın planlarını “büyük bir hata” olarak gördüğünü söyledi. Erdoğan’ın ŞİÖ’ye üye olma planının “dikkati iç politikadaki sıkıntılardan başka yöne çekme manevrası” olduğunu belirten Schmid, “Dış politika açısından bu Batı’dan ve Batı değerlerinden uzaklaşma yönünde başka bir sembolik adım daha olur ve Türkiye’nin geleceği için ağır bir hata teşkil eder” dedi.