Altı muhalefet lideri bugün bir araya geliyor: Mutabakat metni neleri içeriyor?

Altı muhalefet lideri bugün bir araya geliyor: Mutabakat metni neleri içeriyor?
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi temsilcilerinin uzlaştığı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni" bugün 6 siyasi partinin genel başkanının katıldığı...

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi temsilcilerinin uzlaştığı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni" bugün 6 siyasi partinin genel başkanının katıldığı ortak açıklama ile kamuoyuna duyurulacak.

Bilkent Otel’de yapılacak toplantıyı halktv.com.tr’deki köşesine taşıyan gazeteci Fikret Bila, imza atılacak mutabakat metninin içeriğini yazdı: “Altı liderin de onayladığı metinde cumhurbaşkanının bir defalığına 7 yıl seçilmesi ve görev süresi bittikten sonra bir daha siyasete dönmemesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanı 7 yıllığına, milletvekilleri ise 5 yıllığına seçileceği için artık cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimlerinin aynı gün yapılması tarihe karışıyor. Yeni seçim yasası çıkarılacak. Seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek. Yeni sistemde yasama, yürütme ve yargı organları kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun olarak ayrılacak. Yargı bağımsızlığı sağlanacak. Meclisin yetkileri artırılacak. Meclis gensoru sistemiyle denetimini etkin hale getirecek. YÖK kaldırılacak. Üniversiteler özerkleştirilecek. Yargı kararı olmaksızın hiçbir belediye başkanı görevden alınamayacak. Daha önce görevden alınmış olanların dosyaları yargı tarafından incelenecek. Merkez Bankası Başkanı değiştirilecek ve kurum bağımsız hale getirilecek. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Basın İlân Kurumu, TRT ve Anadolu Ajansının da yapısı ve yönetimi değiştirilecek.”