Altın yatırımcısının telaşı üzerine...

Açıkçası, doların önce 10 TL, sonra 15 TL ardından da 20 TL olmaması için sarf edilen çabalar arzu edilen sonucu yaratmayınca mesele daha kapsamlı ele alındı diyebilirim. Umarım uzunca bir süre böyle gelişmeler yaşamayız.
Birkaç aydır biz bir türbülansın içinde yaşarken, yurt dışında 1.800 doların üzerinde durmaya çalışan altının Türkiye'de TL cinsinden sürekli yükseldiğine de şahitlik ettik.

Son bir yılda ons altın 1.880 dolardan 1.700 dolar seviyelerine gevşeyip sonra zar zor 1.800 dolara gelirken, gram altın aynı sürece 460 TL'den başladı, 400 TL'ye kadar düştükten sonra 1.000 TL civarında dolaşır hale geldi. Açıkçası "piyasalar her zaman fırsat sunar" derken kastettiğim de bu oluyor. Gram altın bu rekorları kırmadan önce kademe kademe yükselişteydi. Yani her yükseliş adımından sonra geriledi ve meraklısı olanlar için alım fırsatı sundu. Yani bu yılın haziran ayından başlayarak ekime kadar 500 TL'nin üzerinde altında hareket ederken, sürekli beni arayan yatırımcılar "Satalım mı" diye soruyorlardı. Hatta bir tanıdığım bana "Kuyumcu bir arkadaşım var birkaç kilo altın almış, satsın mı" diye sordu.

Cevabım azıcık sert oldu:
"Alırken bana sormadı, satarken de bana sormasın…"

Aslına bakılırsa, vatandaş bazen uzmanlardan daha isabetli kararlar alabiliyor. Çünkü uzmanlar akıl çerçevesinden yaklaşırken, sokaktaki vatandaş sezgilerine güveniyor. Akıl her şeyi parçalara ayırıp incelerken, sezgiler parçaları birleştirir. Bu sebeple hem akıl hem de sezgiyi iyi kullananlar doğru karar alabiliyorlar.

Bir yatırım aracının gün içinde gördüğü en yüksek seviyeden almayıp sabırla bekleyenler, düşük seviyelerden satın aldıktan sonra paniğe kapılmazlar ise sonunda ciddi bir kazanç elde edebiliyorlar. Gram altında olduğu gibi. Çünkü ons altından farklı olarak gram altında bir de dolar kuru faktörü var.

Son gelişmeler doğrultusunda gram altın elbette geriledi. Şimdi 700 TL'nin de altında. Aklımda şu soru var: Bana bir zamanlar "Fiyatı çok yüksek" diyenler, acaba buralardan alım yapacak mı ? Bana göre büyük bir çoğunluk yapmayacak. Bu sefer "Daha da düşer, bekleyelim" diyecekler ve yine fırsatı kaçıracaklar. Yatırım işinin püf noktası sakin zamanlarda kademeli alım yapmak, yükselişlerde de kademeli olarak satmak. Ancak bizde, yükselişlerde almak ve düşerken panik olup satmak eğilimi var. Doğal olarak zarar ediliyor ve tasarruflar eriyor.

Herkese iyi bir yıl diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi