Amazon Prime Günü Nasıl Geçti?

Amazon 2018 Eylül ayında Türkiye’ye resmen giriş yaptı. Yani nereden bakılsa 3 yıla yakın bir süredir Türkiye’de. Zaten ondan önce de Türkiye’ye girdi girecek diye 2010’lardan bu yana yani neredeyse 10 yıldır konuşuluyordu. Geçen 3 yıl içinde Türkiye’deki kargo bağlantılarını oluşturdular. Yanılmıyorsam pazarlama hala Türkiye’de değil ancak çalışıyorlar.

Bu süreçte gelişme olmayan tek konu KDP (Kindle Direct Publishing oldu). Daha önce CreateSpace markası ile ondemand publishing sistemi KDP oldu. Bu arada Kindle da işin içine girince Türkçe içerik sistemden çıkarıldı. Dört büyüğün hepsinde olduğu gibi Amazon’da da ne zaman geri döner diye soru sorabileceğiniz kimseye denk gelemiyorsunuz.

Bu arada Amazon Türkiye’de fiziksel kargo işini KolayGelsin ve AGT (Aynı Günde Teslimat) isimli iki yeni kargo şirketinden yapıyor. Bu şirketler İstanbul içinde iyi çalışıyor ama başka şehirlerde çok da iyi değil. AGT’nin Fethiye’de söz verdiği gün gelmediğine, KolayGelsin’in ise entegrasyonundaki problem nedeniyle hala Amazon siparişlerimde bana kutularımı isimsiz getirdiğine bizzat şahit oldum. Üstelik demin kontrol ettim, Amazon.com’a 2000 yılından beri sipariş veriyorum, KolayGelsin’den önce böyle bir sorunla hiç karşılaşmamıştım.

Amazon Prime’a ise iki yıl önce üye oldum. İlki müzik içindi. Lossless müzik konusunda iddialılardı. Birkaç kere müzik ve video denedim ama pek de beğenmedim. İkincisi Prime Türkiye’ye geldiği yıl Netflix’e alternatif olabilir mi diye denedim. Bir şekilde bu yıl da açık kalmış. 23 Haziran’da bitecekti, 21-22 Haziran Prime Day’den de yararlanırım dedim. Ancak benim gördüğüm Türkiye’de ağırlıklı olarak sarf malzemesi vardı. Hani kağıt, çay vs… Ben hiçbir şey alamadım. Elektronik sektöründe ciddi bir indirim de göremedim. Zaten kargo bedava ürünler bir daha Amazon Prime yararına kargo bedava olarak karşımıza geldi.
Açıkcası bununla yetinmedim öyle ya belki sadece benim başıma gelmiştir diye, twitter, linkedin ve birkaç WhatsApp grubunda, takipçilerime sordum. Ne yazık ki; neredeyse kimse Amazon.com.tr’deki Prime Day’den yararlanamamış. Yaptığım anketlere katılanların yüzde 74’ü hiçbir yarar elde edemediklerini söylediler.
Sanıyorum Amazon Türkiye’de daha istediği etkiyi yaratacak şekilde oturamadı. Her hafta teknoloji sayfalarında Amazon’un uçan araçlar ve robotlarla paket dağıttıklarını görüyoruz ama Türkiye’de asli görevi olan e-ticareti ve bunun birincil faaliyet alanı olan kampanyaları hala beceremiyor. Hayaller, hayatlar…
Belki de Jeff Bezos’un Amazon hisselerini toplu şekilde satmasının ve uzaya yönelmesinin sebebi de tam olarak budur yada tam tersi. Kim bilir?

Kitap Yazılımları

Yaz ile birlikte, instagram elinde kitap ile resim çektirenlerle doldu. Her ne kadar kitabın romantik bir yanı olsa da, bilgi edinmek için, illa kitabın kendisine ihtiyaç olmadığını da biliyoruz. Eğer ben kitabın kokusunu, elimde tutmayı, okumayı seviyorum diyorsanız sizi son dönemde kitap tanıtımlarımla dolan youtube kanalıma bekliyorum. Adresi :

KitUP

Kitap özetleri bulunduran bir site. Yeni çıkan kitaplar daha fazla var. Aylık abonelik ile çalışıyor. Abonelik ücreti yine yüksek. Ayrıca kitap yelpazesi çok geniş sayılmaz.

Bir Yudum Kitap

Yine kitap özetlerine sahip bir uygulama. Özetleri 5-6 yuduma bölerek dinletiyor. Ayrıca her kitabın özeti metin olarak da mevcut. Fiyatlandırması diğerlerine göre daha iyi. Ancak özetlerde rakam ve detaylar çok fazla yok. Bu da özellikle teknik kitaplarda sorun çıkarıyor.
Bunu twitter üzerinden takipçilerimle konuşurken, özetleri iyi bulmadığımı söylediğimde, bir yudum kitap ekibi hangi özetlerde bunu yaşadığımı sordu. Ben de beğenmediğim özetleri yazınca onlardan cevap gelmedi. Sanıyorum bana hak verdiler.

Storytel (Seslenen Kitap)

Seslenen kitap adıyla hayatına başladı. O zamanlar kitapları tek tek alabiliyordunuz. Fiyatları ise standart kitapla aynıydı. Ancak bir süre sonrva Storytel tarafından satın alınıp, isim değiştirdi. Eski kitaplarımız orada kaldı. Şu an kullanamıyoruz. Storytel ise abonelik sistemi ile çalışıyor. Abonelik rakamı Netflix ile neredeyse aynı. Bu şekli ile çok pahalı. En ucuz kampanyası makul gibi görünüyor ancak bu sefer de bir yıllık ödeme yapmak gerekiyor. Ben kitap okuma yazılımlarında servis şeklinde satışı doğru bulmuyorum. Öyle yapılacaksa bile abonelik rakamlarının aşağı çekilip, sürümden kazanmayı daha doğru bir iş modeli olarak görüyorum. Aksi takdirde cironun yüksek olmayacağını düşünüyorum. Storytel de benim gibi düşünüyor olacak ki; seslendirmeleri ünlü isimlere yaptırarak ürün maliyetini yükseltiyor. Ciroyu böyle yükseltmeye çalışıyor ancak fiyatı aşağı çekip, sürümden kazanmak bence en doğru yöntem. Yoksa Spotify bile her an rakip olabilir.

Audioteka

Şimdiye kadar yazdığım uygulamalar arasında bir kitabın tamamını, ödemesini yaparak dinleyebileceğiniz tek uygulama. Ancak bunu çok iyi saklamışlar. Eğer bulamazsanız sizi abonelik sistemine yönlendiriyor. Her iki satış türü de var. Hatta her hafta bir kitabın dinletisini 1 TL’ye de alabiliyorsunuz. Bu yönüyle uygulamayı çok beğeniyorum.
İyi ki benim kitaplarımı da seslendirmeyi Audioteka önermiş. İki kitabımın orada bulunmasından çok mutluyum.
Bunun dışında Audiobook, Instaread (ki özellikle kart sistemini çok beğeniyorum), Amazon KDP, Apple Books, Google Play gibi farklı çözümler de var. Bu son saydıklarım İngilizce. İçlerinden sadece Instaread özet uygulamasına sahip.
Bu arada bir de yıllardır ücretsiz hizmet veren ozetkitap.com’u da unutmamak gerekiyor. Ozetkitap.com belirli sürelerde, özellikle çok satılan kitapların oldukça detaylı özetlerini çıkarıyor. Uğur Yüce bunu ücretsiz yaparak eminim çok sevap kazanıyor. Bu özetleri dinleme imkanı yok. Ancak Instapaper’a yollayarak bunları dinleme imkanına sahip olabilirsiniz. Umarım diğer özet çıkaran uygulamlarda Uğur Yüce gibi detaylı ve kaliteli özetler çıkaran kişilerle çalışır daha kaliteli özetleri abonelerine sunarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi