Amerikalı ve Rus tutuklu takası Türkiye’de yapıldı

Amerikalı ve Rus tutuklu takası Türkiye’de yapıldı
Rusya, 2019’dan beri ülkede tutuklu bulunan ABD Deniz Piyadeleri eski askeri Trevor Reed’i, kokain kaçakçılığı suçundan dolayı ABD’de tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko ile takas etti. İki tutuklu Türkiye’ de...

Rusya, 2019’dan beri ülkede tutuklu bulunan ABD Deniz Piyadeleri eski askeri Trevor Reed’i, kokain kaçakçılığı suçundan dolayı ABD’de tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko ile takas etti. İki tutuklu Türkiye’ de takas edildi.

AA’nın haberine göre, ABD ile Rusya arasında uzun süredir görüşmelere konu edilen ancak olumlu sonuç alınamayan takas için Türkiye’den talepte bulunuldu. ABD vatandaşı Trevor Reed ve Rusya vatandaşı Konstantin Yaroşenko’nun, Türkiye’nin arabuluculuğunda ülkelerine karşılıklı iadeleri için MİT gerekli hazırlıkları başlattı. İki tutuklu önceki gün saat 14.00 sularında MİT’in gözetiminde ABD ve Rusya heyetleri arasında Ankara’da takas edildi.

FİLMLERDEKİ GİBİ
Amerikan CNN televizyonuna bağlanan Reed’in babası Joey Reed, oğulları ile görüştüklerini aktardı ve “Bu hafta onu Moskova’daki bir hapishaneye nakletmişlerdi. Onu oradan da Türkiye’ye getirdiler. Trevor bize havaalanında tıpkı filmlerde olduğu gibi ABD uçağının Rus uçağının yanına yanaştığını ve iki tutukluyu değiş-tokuş ettiklerini anlattı” dedi.

Reed, 15 Ağustos 2019’da Rusya’da polisle yaşadığı arbededen sonra tutuklanmış ve ardından “Rus polislerin hayatını ve sağlığını tehlikeye atma” suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sivil pilot olan Yaroşenko ise 2011’de Liberya’dan ABD ve Avrupa’ya kokain kaçırmaya çalışmakla suçlanmış ve 20 yıl hapse mahkum edilmişti.

PAZARLIKLAR YAPILDI
ABD Başkanı Joe Biden konuyla ilgili yaptığı açıklamada, takas için zor kararlar alması gerektiğini söyledi. Rusya tarafı da takas için uzun süren pazarlıkların yapıldığını açıkladı.

İKİ TARAFTAN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
ABD Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, takasın aylardır müzakere edildiğini belirterek, “Türkiye’ye takasın ülkesinde yapılmasına verdiği için müteşekkiriz” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı arayarak takas için teşekkür etti.