Amini eylemlerinde 185 kişi hayatını kaybetti

Amini eylemlerinde 185 kişi hayatını kaybetti
İran’da Mahsa Amini isimli 22 yaşındaki genç kadının ‘ahlak polisinin’ sorgusunda ölümünün ardından patlak veren ve rejim karşıtı eylemlere dönüşen protestolar dördüncü haftasına girerken hafta sonu ülke genelinde...

İran’da Mahsa Amini isimli 22 yaşındaki genç kadının ‘ahlak polisinin’ sorgusunda ölümünün ardından patlak veren ve rejim karşıtı eylemlere dönüşen protestolar dördüncü haftasına girerken hafta sonu ülke genelinde çeşitli şehirlerde gösteriler devam etti. 

Norveç merkezli bir insan hakları örgütüne göre protestolar sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı 185’i buldu. Binlerce kişinin çeşitli şekillerde yaralandığı olaylarda çok sayıda kişi de gözaltına alındı. 

Hükümet karşıtı sloganlar atan göstericiler, ilk kez dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i doğrudan hedef alıyorlar. Göstericiler, İslam Devrimi’nin gerçekleştiği 1979 yılından bu yana dayatılan zoraki dini kıyafet uygulamasını protesto etmek için başörtülerini çıkararak yakıyorlar. 

İran’da Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu şehirlerde gösteriler yoğun şekilde devam ediyor. Can kaybının en yüksek olduğu yer ise Sünni nüfusun ağırlıkta olduğu Sistan Belücistan eyaleti olarak öne çıkıyor.