Amini eylemlerinde ilk idam cezası

Amini eylemlerinde ilk idam cezası
İran’da, ‘başörtüsü kurallarına’ uymadığı gerekçesi ile gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan eylemlere katılan 1 kişiye idam, 5 kişiye ise hapis cezası verildi.İran...

İran’da, ‘başörtüsü kurallarına’ uymadığı gerekçesi ile gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan eylemlere katılan 1 kişiye idam, 5 kişiye ise hapis cezası verildi.

İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansında yayımlanan haberde, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin talimatıyla, protesto davalarının süratle, adalet ve hukuka dayalı ve aceleci davranmadan soruşturulma sürecinin başladığı ve sanıkların yargılanmasına devam edildiği belirtildi.

Haberde, Tahran Devrim Mahkemesinin eylemcilerden birine idam, 5 göstericiye de hapis cezası verdiği, kararlara temyiz yolunun açık olduğu aktarıldı.

DEVLETİ KUNDAKLAMA VE BOZGUNCULUKLA SUÇLANDI
İdam cezasına çarptırılan kişi, «devlet kurumunu kundaklama, kamu düzenini ve huzurunu bozma, ulusal güvenliğe karşı açık ve gizli faaliyette bulunma, kamu malına kasten zarar verme ve yeryüzünde bozgunculuk yapmak”la suçlamasıyla yargılandı.

Devrim Mahkemesi’nin 5 kişiye de “Milli güvenliğe karşı suç işlemek, kamu düzenini ve huzurunu bozmak amacıyla açık ve gizli faaliyette bulunmak” gibi suçlamalarla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verdiği kaydedildi.