Amirallere gözaltı

Amirallere gözaltı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Montrö bildirisi”ne imza atan 104 emekli generalden 14’ü hakkında gözaltı kararı verdi. Emekli amirallerden 10’u gözaltına alındı.Gözaltına alınan emekli amirallerin Ergun Mengi, Atilla...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Montrö bildirisi”ne imza atan 104 emekli generalden 14’ü hakkında gözaltı kararı verdi. Emekli amirallerden 10’u gözaltına alındı.

Gözaltına alınan emekli amirallerin Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal olduğu öğrenildi. Cem Gürdeniz’in gözaltına alındığını eşi Rengin Gürdeniz duyurdu.
Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a ise 3 gün içerisinde emniyete gelmeleri için tebligat yapıldı.
Gözaltına alınan amirallerin evlerinde arama ve dijital materyallerinin incelemesine devam edildiğini duyuran AA’ya göre, bildiriyi hazırlayan amirallerin “görevde olan muvazzaf subaylarla irtibatı olup olmadığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dışında diğer komutanlıklarla da irtibat kurulup kurulmadığı, başka kişilere imza için baskı yapılıp yapılmadığı” araştırılıyor.
Anadolu Ajansı, Montrö bildirisini imzalayan emekli amirallerin lojman ve koruma haklarının iptal edildiğini de duyurdu.
DHA’da yer alan haber göre ise emekli amirallere, bildirinin hazırlanma sürecinden, yayınlanan son içeriğinden, yayınlanacağı tarih ve saatten haberdar olup olmadıkları sorulacak.

Bu bildiriden darbe çıkmaz

Bidebunuizle yayınında 104 emekli amiralin yayınladığı bildirinin ardından açılan soruşturmayla ilgili konuşan Prof. Dr. Ersan Şen, açıklamayı yapanların Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olduklarını hatırlattı. Şen, “Basına yansıyan sarıklı amiral denizci, ikincisi Montrö Sözleşmesi denizcilikle ilgili; dolayısıyla bu insanların alanına giriyor açıklama yaptıkları konular. Bu tamamen ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli. İçeriğine katılırsınız, katılmazsınız ama bu insanlar bir suç unsuru içeren çağrı yapmıyorlar” dedi. Şen, açıklamadaki ifadelerin “en fazla siyaseten kınanabileceğini” ancak başka bir delil yoksa hukuken suç oluşturmayacağını, bu açıklamadan suç çıkarmanın “herkese ‘sus’ demek olacağını söyledi ve “Sadece bu bildiriden darbe çıkmaz” dedi.