Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Anadolu Efes hüsranı

Basketbol Süper Ligi'nde 2021-2022 sezonunun ilk 5 haftası heyecan dolu maçlara sahne oldu. Bu yazımda, takımlarımızın sezon başı performanslarına dair gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Geçtiğimiz sezon Euroleague ve Basketbol Süper Ligi'nde şampiyon olarak büyük bir başarıya imza atan Anadolu Efes, yeni sezona istediği gibi bir başlangıç yapamadı.
Sezon başı itibariyle, takım kimyası ve fiziksel yeterlilik yönünden geçtiğimiz sezonun çok gerisinde bir görüntü çizen Ergin Ataman ve öğrencileri, saha sonuçları olarak da taraftarlarına büyük bir hüsran yaşatıyor.
Takım organizasyonunda çok önemli bir yere sahip olan Vasilije Micic ile etkili şutörlerden Krunoslav Simon'un sakatlıkları nedeniyle büyük bir güç kaybına uğrayan Anadolu Efes, bu etkenlere bağlı olarak iki kulvarda da basketbolseverlerin alıştığı oyunu ortaya koyamadı.
Anadolu Efes'in, sezonun geri kalan bölümünde yeterli form grafiğine ulaşıp, taraflı tarafsız bütün basketbolseverlerin alıştığı oyunu parkeye yansıtacaklarına inanıyorum. Aksi bir durum, bütün basketbol camiası için olumsuz anlamda büyük bir sürpriz olur.
Yeni sezona güçlü bir kadro ile giren diğer şampiyonluk adayı Fenerbahçe Beko da, Anadolu Efes gibi henüz taraftarlarını memnun edecek oyunu parkeye yansıtamadı. Yeni transferlerin, takıma uyum süreçleri henüz tamamlanabilmiş değil.
Oyun kurucu bölgesine transfer edilen Pierria Henry, gözlemlediğim kadarıyla büyük hedeflerin oyuncusu değil. Fenerbahçe Beko gibi büyük hedeflere oynayan takımların, liderlik özelliklerine sahip guardlar ile oynaması gerektiğine inanıyorum.
Uzun forvet olarak takıma katılan Achille Polonara ve sancılı bir transfer sürecinin ardından Beşiktaş Icrypex'ten transfer edilen Şehmus Hazer de henüz istenilen seviyeye ulaşmış değil. Özellikle, çok büyük bir potansiyele sahip olan Şehmus Hazer'e, sezonun ilerleyen bölümlerinde daha fazla şans verilmesi gerektiğine inanıyorum.
Fenerbahçe Beko'nun istenilen hedeflere ulaşması için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu ve bu zamanı doğru kullanmaları için Koç Dordevic'e büyük iş düştüğünü düşünüyorum.
Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko'nun ardından, ligimizin en güçlü kadrosuna sahip olan Pınar Karşıyaka hakkında söylenecek fazla bir söz yok. Basketbol Şampiyonlar Ligi'nin en güçlü kadrolarından birine sahipler. Kadroda yerli ve yabancı olarak çok önemli oyuncular bulunuyor. Görünen o ki, Basketbol Süper Liginde de - en kötü ihtimalle- final oynayabilecek bir kadro yapısı mevcut.
Ancak, Koç Ufuk Sarıca'ya naçizane olarak önerim şudur ki; James Blackmon'un sürelerini iyi ayarlamalarında yarar var. Geride kalan maçlarda aldığı süreler yeterli değil gibi. Geçtiğimiz sezon Beşiktaş Icrypex formasıyla izlediğimiz kadarıyla, ritmini bulduğunda çok iyi üçlük yüzdesi yakalayan bir oyuncu.
Geçtiğimiz sezon, Basketbol Süper Liginde play-off yarı finali oynama başarısı gösteren Beşiktaş Icrypex de yeni sezona da geçtiğimiz sezon başı ile benzer bir görüntüde başladı.
Sezona çok kötü bir başlangıç yapan siyah beyazlılar, son haftalarda ise çok sevdiğim dostum ve ağabeyim Ahmet Kandemir önderliğinde toparlanma sinyalleri veriyor.
Ahmet Kandemir, Beşiktaş camiasının içinden yetişmiş bir spor adamı. Doğal olarak, camiayı tanımasının da etkisiyle bu tip kriz ortamlarını beceriyle yönetiyor.
Beşiktaş Icrypex’de gözüme çarpan en olumsuz nokta ise, takımın yerli rotasyonunun çok dar oluşu. Takımın yerli rotasyonu Furkan Haltalı, Egehan Arna ve Mehmet Yağmur olmak üzere üç kişiden oluşuyor. Genç oyuncuları saymıyorum. Dolayısıyla, takıma kaliteli bir yerli oyuncu takviyesi daha yapılmasının, gelecek adına rahatlatıcı bir hamle olacağını düşünüyorum.
Yeni sezona etkili bir şekilde başlayan bir diğer ekip ise Galatasaray NEF. Basketbol Şampiyonlar Ligi ve Basketbol Süper Ligi'nde başarılı sonuçlar elde ediyorlar.
Oyun kurucu Dee Bost, skorer kısa oyuncu Melo Trimble ve forvet Akoon Purcell başta olmak üzere çok faydalı işler yapan bir oyuncu grubu var.
ING Basketbol Süper Ligi'nde, şu ana kadar gözüme çarpan takım performansları bu şekilde. Şu an itibariyle, hiçbir takımın rakiplerine karşı bariz üstünlük kuramadığı bir lig oynanıyor. İlerleyen haftalarda neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi