Anayasa Hukukçusu Prof. Gözler: “Korona tedbirlerinin çoğu hukuksuz”

Anayasa Hukukçusu Prof. Gözler: “Korona tedbirlerinin çoğu hukuksuz”
Anayasa Hukukçusu Prof. Kemal Gözler de, Korona salgınıyla mücadele için sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere alınan tedbirlerden önemli bir bölümünün yasal dayanağı bulunmadığını açıkladı.Yasal dayanağı olan bazı...

Anayasa Hukukçusu Prof. Kemal Gözler de, Korona salgınıyla mücadele için sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere alınan tedbirlerden önemli bir bölümünün yasal dayanağı bulunmadığını açıkladı.

Yasal dayanağı olan bazı tedbirlerin de Anayasa’nın bazı maddelerine aykırı olduğunu vurgulayan Prof. Kemal Gözler, “Türkiye’de Korona virüs salgını nedeniyle olağanüstü hâl ilân edilmesi ve gerekli tedbirlerin de olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınması lazımdı.” dedi

Türkiye’de olağanüstü hâl ilân edilmediğine göre, olağan hâl dönemindeyiz ve dolayısıyla Korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerin, Anayasamızın 13’üncü maddesinde öngörülen şartlara uygun olması gerekir. Anayasamızın 13’üncü maddesine göre “temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir”.

Türkiye’de Korona virüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirlerden, sokağa çıkma yasağı gibi, önemli bir kısmının herhangi bir kanunî dayanağı yoktur.

Kanunî dayanağı olan bazı tedbirler de Anayasanın ilgili maddelerine (örneğin m.35, 36, 48) aykırıdır. Çünkü bu maddelerde belirtilen sınırlama sebepleri arasında “genel sağlık” sebebi yoktur.

Türkiye’de Korona virüs salgını nedeniyle olağanüstü hâl ilân edilmesi ve gerekli tedbirlerin de olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınması lazımdı.