Ankara kutlama için aceleci davranmıyor

Ankara kutlama için aceleci davranmıyor
Demokratlar’ın adayı Joe Biden, dün gece zaferini ilan ederken, dünya liderleri de Biden’ı ve yardımcısı Kamala Harris’i tebrik etti. Tebrik edenler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yoktu ama dünya hemen hemen eksiksiz tebrik...

Demokratlar’ın adayı Joe Biden, dün gece zaferini ilan ederken, dünya liderleri de Biden’ı ve yardımcısı Kamala Harris’i tebrik etti. Tebrik edenler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yoktu ama dünya hemen hemen eksiksiz tebrik sırasına girdi.
Biden ve Harris’i ilk tebrik eden liderlerden birisi Kanada Başbakanı Justin Trudeau oldu. Trudeau, “Kanada hükümeti adına Joe Biden ve Kamala Harris’i ABD’nin yeni başkanı ve başkan yardımcısı oldukları için tebrik ederim. Biden, Harris ve yönetimleri ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.” dedi.
Almanya Başbakanı Merkel tebrik mesajında “Başkan Biden ile gelecekte işbirliği yapmayı iple çekiyorum. Eğer zamanımızın büyük zorluklarını atlatmayı başarırsak transatlantik dostluğumuzun yeri doldurulamaz” derken, İngiltere Başbakanı Johson yayınladığı mesajda, “ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ı seçildiği için ve Kamala Harris’i de tarihi başarısı için kutluyorum” dedi.
Kutlama mesajları Japonya’dan Fransa’ya, Hindistan’dan Pakistan’a kadar Dünya’nın bir çok ülkesindeki yönetimler tarafından ABD’nin yeni seçilen Başkanı ve yardımcısına iletildi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ile, Trump döneminde zor günler geçiren NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de tebrik mesajı yayınlayan isimler arasındaydı.
Trump’ın görev yaptığı süreçte altın dönemini yaşayan İsrail’in Başbakanı Benjamin Netanyahu ise biraz gecikmeli de olsa yeni seçilen Başkanı kutlayan isimler arasında yerini aldı.
Ankara’dan veya Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir tebrik mesajı gelmedi. Tek açıklamayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptı. Oktay, “Türkiye yeni ABD yönetimiyle çalışmayı sürdürecektir” dedi, Türkiye’nin gündem önceliklerini sıraladı.
Bu liderlerin yanı sıra Irak Başbakanı Mustafa El-Kadimi, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç Başbakanı Erna Solberg, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra, Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo ve Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte de Biden’ı tebrik eden liderler arasındaydı.