Ankara Üniversitesi, ‘İnek Bayramı’na idari soruşturma başlattı

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 16, 2022 / 11:03

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (Mülkiye) geleneksel olarak kutlanan İnek Bayramı, pandeminin ardından bu yıl gerçekleşti. Öğrenci topluluklarının organize ettiği, konser ve etkinliklerin yapıldığı bayramda geçmiş yıllarda olduğu gibi bir öğrenci imam rolünde ‘İnek Duası’ okudu.

İktidara yakın yayın organları tarafından “dini değerlerin aşağılandığı” iddiasının gündeme getirilmesi ve öğrencilerin hedef gösterilmesinin ardından Ankara Üniversitesi Rektörlüğü açıklama yaptı. Ankara Üniversitesi yönetimi İnek Duası’nı kastederek bu durumu “olay” diye niteledi ve idari soruşturmanın başlatıldığını duyurdu. Ankara Üniversitesi yönetiminin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Perşembe günü (12/05/2022) Siyasal Bilgiler Fakültesinde düzenlenen etkinlik esnasında fakültemiz ve üniversitemiz ilkeleri ile bağdaşmayan ve asla tasvip edilemeyecek olay ile ilgili olarak hem disiplin hem de adli inceleme başlatılmış olup, sonucu kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygı ile duyurulur.”

İNEK DUASI’NA İLİŞKİN SUÇLAMA BERAATLE SONUÇLANMIŞTI
2016 yılındaki bayramda İnek Duası’nı okuyan Mehmet Can Tan hakkında, ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı’ iddiasıyla dava açılmış, Ankara 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi, Tan’ın beraatına karar vermişti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi, temyiz talebini reddederek ilk derece mahkemesinin verdiği beraat kararını onamıştı.

MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ’NDEN ÖĞRENCİLERE DESTEK
Mülkiyeliler Birliği yaptığı yazılı açıklamayla soruşturma açılan öğrencilere destek verdi. Rektörlüğün açıklamasını “siyasal linçten yana tavır” diye tanımlayan Birlik, “İktidar partisi milletvekilliği yapmış Rektör Necdet Ünüvar’ın bu tavrı şaşırtıcı olmasa da bir gerçeğin bilinmesi gerekmektedir. Şöyle ki, ‘Fakültemiz ve Üniversitelerimiz ilkeleri ile bağdaşmayan’ olay olarak tarif edilen İnek Bayramı ve İnek Bayramı bileşenleri, tarihi Ankara Üniversitesi’nin ötesine geçen Mülkiye’nin geleneğidir! Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ilkeleri ise bu köklü tarihten, akademik birikiminden, eleştirel, mizah dolu ve hicivle beslenen değerlerinden oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top