Ankara’da sıcak dört gün: Akşener masaya nasıl döndü?

Son Güncellenme Tarihi: Mart 7, 2023 / 09:14

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in masadan kalktığı 3 Mart’tan dün altı liderin katılımıyla yapılan Millet İttifakı toplantısına kadar Ankara’da baş döndürücü bir trafik yaşandı. Pazar gecesi başlayan yoğun görüşme trafiğinin çözüme giden yolu açtığı, Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcısı olması formülünün bu görüşmelerde şekillendiği belirtildi. Krizi çözen formülün kimden çıktığına ilişkinse farklı açıklamalar yapıldı.



ÖZDAĞ: GELECEK PARTİSİ’NİN FİKRİ
Altılı Masa’nın Saadet Partisi Genel Merkezi’ndeki toplantısı öncesi Halk TV yayınına konuşan Gelecek Partili Selçuk Özdağ, krizin çözülmesine ilişkin süreci anlatırken gözleri doldu. Krizin çözülmesini sağlayan “iki belediye başkanına cumhurbaşkanlığı yardımcılığı” formülünün partisinin Başkanlık Kurulu’nda gündeme geldiğini söyleyen Özdağ, “Genel Başkan Yardımcımız Feramuz Üstün Bey böyle bir teklifle geldi. O Mansur Yavaş ismini zikretti. Ardından da diplomasi başladı. Partilerle 13 aydır beraberiz dün 13 ayın en uzun gecesiydi. Sayın genel başkan hiç uyumadı. Tabii bizler de uyumadık” dedi.



ZORLU: AKŞENER ÖNERDİ
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise “Genel Başkanımız Meral Akşener milletimizin sesi doğrultusunda kapsayıcı yeni bir öneriyi Millet İttifakı’na sunmuştur. İki belediye başkanının seçilecek 13. cumhurbaşkanının yetkili icracı cumhurbaşkanı yardımcısı olması önerisi iletilmiştir” açıklamasını yaptı.

“FORMÜL AKŞENER’DEN GELDİ”
Halk TV yazarı İsmail Saymaz partili kaynaklarından sürece ilişkin aldığı bilgileri sosyal medyadan paylaştı. Saymaz’ın aktardığına göre pazar gecesinden itibaren Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan, CHP ve İYİ Parti liderleriyle görüşmeler yaptı. İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları formülünün Akşener’den geldiğini, Kılıçdaroğlu’nun da buna sıcak baktığını duyuran Saymaz, İmamoğlu ve Yavaş’ın belediye başkanlığının yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcısı da olabilmesi için seçimden sonra yasal değişiklik yapılma kararı alındığını belirtti.



“İLK TEMASI YAVAŞ VE İMAMOĞLU KURDU”
Gazeteduvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre de İmamoğlu ve Yavaş, Akşener’le ilk olarak pazar gecesi görüştü. CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre krizin aşılması için CHP grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile iki genel başkan yardımcısı da İYİ Parti ile temasa geçti. CHP lideri, sıcak baktığı iki belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı olma formülünü önce İmamoğlu ve Yavaş ile konuştu, daha sonra bu öneriyi Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti Genel Başkanları ile paylaştı. Liderlerin yaklaşımı olumsuz olmayınca Akşener’le yeniden temas kuruldu. İstanbul’a dönen İmamoğlu yeniden Ankara’ya geldi. Akşener ile ilk görüşmeyi de iki belediye başkanı pazar gecesi 01.00 sıralarında yaptı. Görüşme trafiği yoğunlaşırken Akşener, formülü parti yöneticileriyle bir kez daha değerlendirmek için süre istedi ve dün öğlen iki başkanla yeniden buluştu. Akşener belediye başkanları ile yaptığı bu görüşmenin ardından önce CHP lideri ile bir araya geldi, daha sonra Millet İttifakı toplantısına katılmak için Saadet Partisi’ne gitti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top