Ankara’da tepki çok eylem yok

Ankara’da tepki çok eylem yok
ABD Başkanı Joe Biden beklenen açıklamasını yaptı, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendirdi. Ankara’nın Biden’ın açıklamasına tepkisi beklendiği gibi süratli ve sert oldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan ve diğer...

ABD Başkanı Joe Biden beklenen açıklamasını yaptı, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendirdi. Ankara’nın Biden’ın açıklamasına tepkisi beklendiği gibi süratli ve sert oldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan ve diğer ilgili kurumlardan yapılan açıklamalarda, soykırım tanımlamasının hem tarihsel hem de yasal zemininin bulunmadığı, Biden’ın bu adımı “popülist” siyasi nedenlerle yaptığı vurgusu öne çıktı.
Bu tepkilerin ötesinde resmi kaynaklardan yapılan açıklamalarda, Biden’ın kararının Türk-Amerikan ilişkilerini doğrudan etkileyeceğine ilişkin bir ifade kullanılmadı ve ABD’ye dönük bir misillemeden bahsedilmedi. Biden’ın cumartesi yaptığı açıklamaya, henüz Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yanıt vermiş değil. Türkiye’nin bu adıma karşı nasıl bir siyaset izleyeceği, misilleme uygulayıp uygulamayacağına ilişkin net pozisyonunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Erdoğan’ın bugünkü kabine toplantısının ardından yapacağı açıklamada bu konuyu geniş bir şekilde değerlendirmesi öngörülüyor.
MHP’Lİ AKÇAY KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI
Cumhurbaşkanından bir açıklama gelmezken, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın Twitter’dan yaptığı paylaşım da dikkat çekti. Akçay, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak yaptığı paylaşımda, “ABD seçim sonuçları açıklanmadan Biden’e ilk sırada tebrik kuyruğuna giren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan, Biden’in açıklamasına yönelik bir açıklama hala yok. Lafı nasıl yuvarlarız diye mi uğraşıyorsunuz? Sözcüsünün açıklaması: Hem ayranım dökülmesin hem yoğurdum ekşimesin” dedi.
“CUMHURBAŞKANINDAN DA AÇIKLAMA YOK”
Akçay’ın ifadelerine tepkiler gecikmedi. Siyaset bilimci Burak Bilgehan Özpek, “Hükümetten ABD’ye karşı somut ve resmi bir adım muhtemelen gelmeyecek. Bunun yerine hükümet, sorumluluğu olmayan kişiler vasıtasıyla muhalefete baskı kurarak seçmenine en sert tondan tepki verdiği izlenimini yaratacak hem de muhalefet bu şekilde manipule edilecek” yazdı. Avukat Murat Aydın da “22 saat oldu Cumhurbaşkanından da açıklama yok. Buna ne diyelim şimdi? Sözleriniz ittifak içinde çatlak olarak yorumlanmasın sonra?” mesajını paylaştı.