Ankara’dan ‘Dur artık Putin’ dedi

Ankara’dan ‘Dur artık Putin’ dedi
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, resmi ziyaret kapsamında Ankara’daydı. Erdoğan ve Scholz’un açıklamalarında ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşı vardı. Erdoğan, “Çözüme yönelik diplomatik çabaların yürütülmesi...

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, resmi ziyaret kapsamında Ankara’daydı. Erdoğan ve Scholz’un açıklamalarında ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşı vardı. Erdoğan, “Çözüme yönelik diplomatik çabaların yürütülmesi konusunda mutabık kaldık” dedi. Almanya Başbakanı da en kısa sürede ateşkese varılması konusunda hemfikir olduklarını belirterek, “Putin’e artık durun diyoruz” diye seslendi.

Erdoğan, “Almanya Türkiye’nin ihracatta ilk, ithalatta ikinci sıradaki ortağıdır. Ticaret hacmimiz 2021 yılında 41 milyar doları aşmış vaziyette, bu rakamı inşallah 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız” dedi.

ALMANYA’YA İLAHİYAT VURGUSU
Erdoğan, İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi’nin ilişkilerde sıçrama tahtası olduğunu belirterek üniversitenin Almanya ayağını kurmak istediklerini söylerken “Özellikle ilahiyat açığı konusunda da önemli bir fayda sağlayacaktır” vurgusu yaptı.

SCHOLZ’DAN PUTİN’E ÇAĞRI
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise açıklamasında şunları söyledi:
“Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ediyor. Yaşanan büyük acıların haberlerini alıyoruz. İki ülkenin de vatandaşları TV önünde haberleri izliyoruz, orada hayatlarını kaybeden insanları ve yıkılan şehirleri görünce endişeleniyoruz. En kısa zamanda ateşkese ulaşılması konusunda da hemfikiriz. Siviller için güvenli koridorun sağlanması gerekir. Şunu da her gün her füzeyle Rusya’nın dünya toplumunun birliğinden ayrıldığını göz önünde bulundurmalıyız. Rus liderine çağrıda bulunuyoruz; artık durun.

MONTRÖ TEŞEKKÜRÜ
Artık sonuçların elde edilmesi ve silahların susması önemli. Ukrayna’nın kendisini savunmasını sağlamasını istiyoruz. Silah, insani yardım yapıyoruz hem Türkiye, hem Almanya olarak. Montrö’ye göre Boğaz’ın savaş gemilerine kapatılmasını önemli buluyoruz ve teşekkür ediyoruz.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Bizim NATO nezdinde işbirliği içinde olmamız son derece önemli. Güvenlik durumu ile karşı karşıyayız. NATO’nun doğu sınırı ülkelerinde güçlerinin yoğunlaştırılacağı bilgisini verdik. Burada anlamamız gereken şu; hukukun ihlal edilmesi, bizim de güçlü olmamız gerektiğini gözler önüne serdi. Bu nedenle federal ordumuz için 100 milyar euroluk fon ilave verdik.

Aynı zamanda AB ile Türkiye arasındaki enerji işbirliği çok önemli. Biz artık elektriğimizi yenilenebilir enerjiden sağlamak istiyoruz. Bu konuda da diğer ülkelerle uzun süreli işbirliği istiyoruz. Gelecekte bazı ülkelerden ithalatımız olacak. Aynı enerjinin farklı kaynaklardan sağlanması, çeşitli olması ve farklı ülkelerden sağlamamız gerekli ki Rusya’ya bağımlı olmayalım.”

RUSYA’YA YAPTIRIM SORUSU
Erdoğan bir Alman gazetecinin “Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılacak mısınız?” sorusuna “Rusya’dan aldığımız silahlar noktasında bunun cevabını merak ettiğinizi görüyorum. Şu andaki şartlar içerisinde gelecek ne gösterir onu şu an konuşmak erken olur. Biz Sayın Zelenski’yle de Putin ile de dostluğumuzu korumak durumundayız. Yaptırımlara gelirsek; BM içerisinde ne gerekiyorsa biz onu yaptık. NATO ülkesinin yapmadıklarını biz Rusya’ya rağmen Ukrayna’ya desteklerimizi sürdürdük” yanıtı verdi.

Başbakan Scholz da “Türkiye’ye askeri ürün ambargosu”yla ilgili soruya “Almanya’da keskin bir savunma ihracatı politikamız var. Yasayla tespit edilen bir çerçeve içinde hareket etmek zorundayız” yanıtı verdi.

"DW'Yİ DESTEKLİYORUZ"

Başbakan Scholz, DW Türkçe ve VOA'ya lisans zorunluluğu getirilmesi planlarıyla ilgili soruya, "Tabii ki DW'yi desteklediğimizi Cumhurbaşkanı ile görüşmemizde de dile getirdim. DW'nin serbestçe ve kısıtlamalara tabi olmadan yayın yapma imkanına sahip olması gerektiğini ilettim. Hedefimiz, bunun sağlanması" yanıtını verdi.