ANLAŞMA UMUDU

ANLAŞMA UMUDU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesi ve tansiyonun düşürülmesi için gerekeni yaptıklarını belirterek, “Bu akan kanın artık durması lazım” dedi.Çavuşoğlu, dün Moskova’da...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesi ve tansiyonun düşürülmesi için gerekeni yaptıklarını belirterek, “Bu akan kanın artık durması lazım” dedi.

Çavuşoğlu, dün Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Türkiye’nin Ukrayna’daki durum konusunda yapıcı bir yaklaşım sergilediğini belirten Lavrov, “Harekatımızın hedefi Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve faşist ideolojiden temizlenmesi. Ankara pragmatik, dengeli bir tutum izliyor. Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmadı” dedi.

Çavuşoğlu ise "Türkiye olarak tutumumuz net. Bu akan kanın artık durması lazım. Tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık. Bölgedeki şartların zorluğuna rağmen diplomasiye olan inancımızı kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz ve olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz" dedi.

Kremlin’den “Avusturya ve İsveç modeli” önerisi

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Avusturya ve İsveç’in tarafsızlık modeline benzer şekilde kendi ordusuna sahip bir Ukrayna’nın olası bir uzlaşma formülü olabileceğini söyledi. Peskov, “Bu, şu an konuşulan ve gerçekten bir taviz olarak değerlendirilecek bir durum” dedi. 

Dmitri Peskov

Ukraynalı müzakereci Mihail Podolyak ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, ‘Gelecekte Ukrayna’ya yönelik olası bir saldırı halinde müttefik ülkelerden yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantilerine dair bir modelin’ görüşüldüğünü söyledi. Podolyak, “Güvenlik garantileri modeli masada. Bu ne anlama geliyor? Bir dizi garantör devletin, saldırıları aktif olarak önlemek için açık yasal yükümlülükler altına girdiği katı bir anlaşma” ifadelerini kullandı. İsveç ve Avusturya NATO üyesi olmamasına rağmen genel olarak Batılı ülkeler arasında sayılıyor. İsveç düzenli olarak NATO'nun askeri tatbikatlarına katılıyor. Tarafsızlığı taahhüt eden Avusturya anayasası, ülkenin askeri ittifaklara katılmasını, topraklarında yabancı askeri üsler kurulmasını yasaklıyor.

Ukrayna’nın tarafsız statüyü kabul etmesi, NATO üyeliği hedefinden vazgeçmesi anlamına geliyor.