“Anlaşmaya gölge düştü”

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 25, 2022 / 11:00

Rusya’nın, Ukrayna’daki Odesa Limanı’na yönelik füze saldırısına tepki gösteren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, anlaşmanın güvenilirliğinin sarsıldığını belirterek Rusya’yı kınadı.

Blinken, anlaşmanın üzerinden geçmeden saldırı yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
“ABD, Rusya’nın bugün Odesa Limanı’na yaptığı saldırıyı en sert şekilde kınıyor. Ukrayna’nın tarım ürünlerini, Karadeniz üzerinden ihraç etmesine olanak tanıyan anlaşmanın karar bağlanmasından sadece 24 saat sonra Rusya, anlaşma uyarınca tarım ürünlerinin sevkiyatının yapılacağı tarihi limana saldırarak verdiği sözleri ihlal etti. Kremlin, Ukrayna’ya saldırıları devam ederken milyonlarca sivilin de emniyeti ve güvenliğini hiçe saymaya devam ediyor. Karadeniz’de uyguladığı ablukayla Rusya, Ukrayna’yı ekonomik gücünden ve gıda tedariğinden mahrum bırakıyor.”

Blinken, ardından açıklamasında İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına tekrar değinerek Rusya’nın bu saldırıyla anlaşmaya ve güvenilirliğine ciddi bir darbe vurduğunu söyledi. Blinken “Bu saldırı, Rusya’nın dün imzalanan anlaşmaya bağlılığına ciddi bir gölge düşürmekte, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin çalışmalarını baltalamakta ve Ukrayna’nın kritik gıda stoklarının, dünya pazarlarına ulaşmasının altını oymaktadır. Rusya, derinleşen küresel gıda krizinin sorumlusudur ve bu saldırganlığına son vermek ve anlaşılan şartlara uymak zorundadır” dedi.

BM, Avrupa Birliği, ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve İtalya da Odessa’ya yönelik saldırıyı kınadı. BM yetkilileri, anlaşmanın birkaç hafta içinde yürürlüğe girmesini umduklarını vurguladı.

Scroll to Top