Antalya’da “Barış” zirvesi

Antalya’da “Barış” zirvesi
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, “3. Dünya Savaşı” korkusunu yarattığı bugünlerde barışın yolunu açması umut edilen üçlü zirve bugün Antalya’da yapılacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri...

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, “3. Dünya Savaşı” korkusunu yarattığı bugünlerde barışın yolunu açması umut edilen üçlü zirve bugün Antalya’da yapılacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağı bir görüşme yapacak.

Zirve öncesi tarafların yaptığı açıklamalar barış için çok da umut vermilod. Ukrayna merkezli haber ajansı Unian’ın haberine göre, Bakan Kuleba, televizyonda canlı yayında yaptığı açıklamada, Lavrov ile müzakere masasına oturacağını söyledi. Kuleba, “10 Mart’ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’i mi yoksa Çavuşoğlu mu Lavrov’u ikna etti bilmiyorum ama görüşme yapılacak” dedi.

Lavrov’un iki yıldır ikili veya Normandiya Dörtlüsü formatında kendisiyle herhangi bir şekilde görüşmekten kaçındığını kaydeden Kuleba, “Şimdi aniden kabul etti, belki bir şey iletmek istiyor. Dinleyeceğiz ama Lavrov’un Ukrayna’ya yönelik saldırganlığın mimarlarından olduğu anlayışıyla onunla konuşacağım” ifadesini kullandı.

Kuleba, işgal altındaki Kırım ve Donbas’ın görüşmede gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine, ülkesinin müzakerelerde bir şeylerden vazgeçme pozisyonunda olmadığını söyledi.

RUSYA: ÇOK ÖNEMLİ
Saatler kalan görüşme öncesi Kremlin cephesinden kritik bir açıklama geldi. Sputnik’te yer alan habere göre Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, müzakere sürecinin devamı olarak üçlü görüşmenin çok önemli olduğunu kaydetti.

‘ABD, RUSYA’YA EKONOMİK SAVAŞ İLAN ETTİ’
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, “ABD için Ukrayna’daki krizin çözümü, Putin’in stratejik yenilgi almasıdır” açıklamasını değerlendiren Peskov, “ABD, Rusya’ya kesinlikle ekonomik savaş ilan etti ve bu savaşı yürütüyor. Evet, de-facto olarak durum bu” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETİ DEVİRME AMACI YOK
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, harekâtın planlandığı gibi gittiği belirtilirken, “Operasyonun amaçları arasında Ukrayna Ukrayna hükümetini devirmek yok. Ukrayna’daki hedeflerimize müzakereler yoluyla ulaşılması daha iyi olacaktır. ABD Ukrayna’daki biyolojik programlarını da açıklamak zorunda” çağrısında bulundu.