Antifa Üzerine

ABD günlerdir protestolarla sarsılıyor. Pandemi ile daha da derinleşen krizin yarattığı tepkiler siyah yurttaş Floyd’un polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesinden sonra büyük bir öfke patlamasına, adeta isyana dönüştü. Sadece ırk ayrımcılığına değil, sınıf ayrımcılığına karşı siyahı ile beyazıyla ezilenlerin ve emekçilerin “nefes alamıyoruz” çığlığı her yanı sardı.
Her faşistin yaptığı gibi Trump’ta, mevcut düzeni sorgulatmaksızın içeride ve dışarıda suçluyu hemen ilan etti. Ona göre isyanın arkasında içeride ‘terörist’ Antifa, dışarıda da Çin vardı.
Trump’un hedef gösterdiği Antifa konusuna iktidar hemen balıklama atladı. ABD ile yeniden ‘uyumlu bir süreç’ hedefleyen iktidar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun aracılığıyla mesajı hemen verdi. Altun, “Suriye’deki terörist gruplarla işbirliği içinde dünya çapında şiddetli saldırılar gerçekleştiren Antifa’nın gerçek yüzünü gördük” dedi. Ve AKP yanlısı medya ve onun yazarları durur mu? “Antifa, PKK kampında eğitiliyor sayın Trump” seslenişleri peşi sıra gelmeye başladı. 9 Haziran tarihli basına düşen haberlere göre de Erdoğan Trump’a, Antifa’nın terör örgütleriyle ilişkisini anlatmış ve Trump’ta Antifa konusuna hakim olduğunu söylemiş.
Peki Antifa nedir? Terörist bir örgüt müdür? Ve hatta bir örgüt müdür?
Hayır, Antifa bir örgüt değildir. Merkezi bir yapılanması, belirli bir programı, tüzüğü, üyelik sistemi yoktur. Herhangi bir siyasal hareket yaratma iddiasında değildir. Antifa, Almanca “Antifaschistiche Aktion” (anti-faşist eylem) kelimelerinin kısaltılmışıdır. Avrupa’da başta Almanya, ABD’ de nazizme, ırkçılığa, faşizme, anti-semitizme, yabancı düşmanlığına karşı olanların kendilerini tanımlamasıdır.
Aşırı sağcı, ırkçı, faşist, yabancı düşmanı örgütlerle mücadeleyi esas alırlar ve bunların saldırılarını durdurmayı amaçlarlar. Onların toplanacağı mekanları işgal ederler, yürüyüşlerini engellemeye çalışırlar, zaman zaman onlarla çatışmaya girerler ancak esas olarak kişilere karşı şiddeti ve silahlı eylemi reddederler.
Doğal olarak yükselen İslami fobiye karşı da mücadelenin militanlarıdırlar. Almanya’nın değişik şehirlerinde camilere karşı düzenlenen saldırılara ve gösterilere karşı en ön safta hep yer aldılar. Hangi din ve inançtan olursa olsun göçmenlerin dostu ve sığınağı oldular.
Özetle Antifa insanlığın yüz akıdır. Faşistlerin koro halinde” kahrolsun Antifa” dedikleri yerde bize düşen “Antifa sen çok yaşa” demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Alper Taş Arşivi