Antony Blinken, “gerilimli” topraklarda

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 1, 2023 / 10:17

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in saldırıları karşısında çok sayıda insanını kaybeden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Abbas, resmi temaslarda bulunmak üzere işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah şehrine gelen Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi. Abbas, “İki devletli çözümün baltalanması, imzalanan anlaşmaların ihlal edilmesi, işgalin sona erdirilerek yerleşim birimlerinin ortadan kaldırılması konusunda uluslararası bir çabanın olmaması, Filistin’in tanınmaması ve Birleşmiş Milletlere üye olmamasından İsrail sorumludur” dedi.

Filistin halkının meşru haklarının uluslararası hukuk nezdinde savunulması ve Filistin halkının korunması çabalarının engellendiğine dikkati çeken Abbas, “Bu siyaset, İsrail’in daha fazla suç işlemesini ve uluslararası hukuku ihlal etmesini teşvik etmektedir” ifadelerini kullandı.

Filistin yönetiminin “şiddete başvurulmaması” konusunda çaba gösterdiğini ve imzalanan anlaşmalara her zaman bağlı kaldığını vurgulayan Abbas, “İsrail işgalini sona erdirmek ve 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurmak için siyasi diyaloğun yeniden sağlanması konusunda ABD yönetimi ve uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

Blinken ise Filistinlilerin umudunu kaybettiklerine tanık olduğunu söyledi. ABD’nin İsrail yerleşimlerinin arttırılmasına karşı olduğunu hatırlatan Blinken, Batı Şeria’da artan gerilimin azaltılması çağrısında bulundu. Blinken, ABD’nin iki tarafın da yerleşimlerin arttırılması, evlerin yıkılması ve tahliye emri gibi çift devletli çözümü zorlaştıracak eylemlerine karşı olduğunu söyledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top