Apple konfor alanından çıkmıyor

Hani psikolojinin tanımladığı “konfor alanı” vardır ya, hep duyarız. Onun dışına çıktığınızda maksimum performans alanına erişirsiniz. İşte bu şirketlerde yöneticilerin beyinlerinde de vardır. Yatırımcılarının kar baskıları yüzünden görevden alınma tehditinden korkan Tim Cook, Apple’ı konfor alanına sıkıştırdı.

Apple’ın her yıl eylül ayında gerçekleştirdiği organizasyonu, onun yönetim stratejisini anlamak için son derece iyi bir fırsattır. O nedenle bu organizasyonu hiç kaçırmadan yıllardır seyrederim. Bu yıl 7 Eylül’de gerçekleşen iki saatlik organizasyonu başından sonuna seyrettim, notlar aldım.

Öncelikle Tim Cook’un heyecanlı olduğu görülüyordu. Muhtemelen yatırımcıların bir kısmı artık teknoloji tarafında takipçi olmak istemiyor. Bu nedenle organizasyonun sonunda “dağ yine fare doğurdu” denilmesinden korkuyordu. Zaten ne yazık ki; hem yatırımcıların hem de yöneticilerin travmaları Apple’ı hiç istemeyeceği bir konfor alanına sıkıştırdı. Apple yatırımcıları daha önce Steve Jobs’a göstermedikleri sabırdan dolayı bedel ödemek zorunda kalmışlardı, bu nedenle Tim Cook’a gereğinden fazla kredi veriyorlar. Tim Cook ise tamamen karlılığa konsantre olmuş durumda, bu da koskoca markayı daha sonra içinden çıkmakta çok zorlanacağı bir konfor alanının içine itmiş durumda.

Halbuki Steve Jobs döneminde şirket, bu alana girmemek için tehlike alanının bile etrafında dolaşmıştı. Belki Bill Gates’in hayatındaki en isabetli kararı ile hayata dönebilmişti. (Apple bir dönem zora düştüğünde Microsoft tarafından yardım almıştı)

Steve Jobs dönemindeki bu çaba sayesinde optimum performansı yakalamıştı Apple. Aslında Tim Cook da bir süredir Jobs’ın stratejisini anlamaya başladı ama telefonları büyük ekran girdabından bir türlü çıkaramadı. Bu sefer bambaşka bir stratejiyi deniyor. Saati telefonlaştırmak. 7 eylülden sonra, Apple’ın İsviçre saat sektörünü takip ettiğini söyleyen makalelerden, direkt Garmin saatlere özendiğini söyleyenlere kadar birçok tahmine denk geldim, okudum. Bu makaleleri yazanların çoğunun, büyük şirketlerde yöneticilik yapma psikolojisini bilmediklerinden eminim. Aslında Tim Cook, Jobs’ın yapmak istediğin yapıyor ama bunu Jobs’la ilişkilendirmemek için bir yol bulmuş.

Tabii şunu da söylemek lazım. Tim Cook’un Apple’ı konfor alanında tutma fikri hep kötü şeylere sebep olmuyor. Malum her şerde bir hayır vardır. Apple bu sayede katlanır ekran girdabına girmedi. Samsung’un elinde milyonlarla gösterilen satılmamış katlanır ekran olduğu sektördeki dedikodular arasında.

Şimdi gelelim tanıtılan ürünlere;

Benim gözlemlediğim en ilginç gelişme, Apple’ın gözünü uzaya dikmiş olması. Her ne kadar bu alanda dağ fare doğurdu diyeceğimiz bir durumla karşı karşıya olsak da, bence bu Apple için küçük insanlık için büyük bir adım. Stratejinin kaynağı teknolojik veya ekonomik olmasa da uzay iletişimi çok önemli bir gelişme. Üzerine bir de eSIM eklediğinizde bu gelişmenin dışında kalan ülkelerle Amerika arasında ciddi farklar atılacağı aşikar. Zaten bunu farkeden Çinli şirketler 24 saat geçmeden gözlerini uzaya çevirdikleri bültenlerini patır patır dökmeye başladılar.

Yıllardır yatırımlarınızı uzay teknolojilerine yapın dediğim danışanlarım için çok mutluyum. Herkes bu yeni çalışma alanını bir yerinden tutmalı.

iPhone 14 telefonlar, uydu üzerinden haberleşebilecek. Ancak bunu sadece yardım ihtiyacı olduğunda yapabilecek. Ancak bu bile inanılmaz bir deneme. İPhone 15’i gerçekten merakla beklememin sebebi olacak.

Gelelim iPhone’daki diğer özelliklere. Apple “fall detection” ismini verdiği düşme tahmini ve acil servis çağırılması işini bir adım ileriye taşıyarak “crash detection” yani araba kazalarında da bunu gerçekleştiriyor. Bunu da sadece iPhone’a değil, Apple Watch’lara da koymuş.

Apple Watch’larda standart olarak bir yeni özellik daha var. Isı ölçer. On yıllar önce Citizen saatlerde olan özellik şimdi Apple Watch’a da gelmiş. Ama özellikle pandemi döneminin başlarında bu ateş ölçerin ne önemli bir faaliyet olduğunu öğrendik. Hatırlarsanız NBA sporcularının covid olup olmadığını anlamak için bir akıllı yüzüğe neredeyse yatırım yapmıştı.

Ancak Apple hala saat konusunda yanlış tarafa evrildiğini farketmiyor. Sağlık bakış açısı özellikle beyaz yakalıları ve nerd’leri yakalamıyor, yakalayamıyor. Ultra modeli de bence tam da bu sebeple satış problemleri yaşayacak. Halbuki kristal camlı, lüks ama çelik kasa ve çelik kordonlu bir saati daha çok telefon özellikleri ile donatsalardı bu hem satışı hem de lideri oldukları sektörü güçlendirirdi.

Gelelim kulaklığa. Yıllardır kulak içine giren kulaklıklarla dalga geçip dururdum. Zira dışarı sesi çok önemlidir. Bu nedenle dış dünyadan yalıtım olmaması için “bone conduct” kulaklıkların önemli olduğunu söylerim, ancak bu sorunun bir yazılımla çözülebileceği aklıma gelmemişti. Apple bu noktada öyle bir geliştirme yaptı ki; düşünemediğim için utandım. Airpods Pro’nun “transparency mode”u tam da bu ihtiyacı karşılıyor. Dışarının sesini mikrofon aracılığı ile size ulaştırıyor. Bu sayede gelen sesi kontrol edip belli düzeylerin üzerindekileri de yok edebilliyor. Bu hem dış ses duymak isteyenlerin hem de gürültüden uzak olmak isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayan harika bir özellik olmuş.

--

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra, 49 mm titanyum kasa ve düz safir ön kristal ile geliyor. Daha büyük Apple Watch Ultra ekranı için özel olarak tasarlanan Yol Rehberi saat kadranında, yerleşik olarak yer alan pusulanın yanı sıra sekiz adede kadar komplikasyon için alan bulunuyor. Apple Watch Ultra, her macera için bileğe rahat bir şekilde tamamen oturmasını sağlayan benzersiz tasarım özelliklerine sahip üç yeni kayışla birlikte geliyor: Trail Loop, Alpine Loop ve Ocean Kordon.

Apple Watch Ultra bugünden itibaren sipariş edilebilecek ve 23 Eylül Cuma gününden itibaren satışa sunulacak.

iPhone 14 ve iPhone 14 Plus

Popüler 6.1 inç tasarıma yeni ve daha büyük 6.7 inç boyutunu da ekleyen yeni modeller, yeni çift kamera sistemi, Trafik Kazası Algılama, uydu üzerinden Acil SOS ile akıllı telefon sektöründe bir ilk olan güvenlik servisi ve iPhone’daki en uzun pil ömrü özellikleriyle geliyor

iPhone 14 Malezya ve Türkiye’nin yanı sıra diğer 20 ülke ve bölgede 23 Eylül Cuma gününden itibaren satışa sunulacak.

Uydu üzerinden Acil SOS özelliği Kasım ayından itibaren ABD ve Kanada’da kullanıma sunulacak. Bu servis iPhone 14 ve iPhone 14 Plus aygıtlarının etkinleştirilmesinden itibaren iki yıl boyunca ücretsiz olarak kullanılabilecek.

iPhone 14 - 30.999 TL, iPhone 14 Plus’ı ise 34.999 TL karşılığında apple.com/tr/store adresinden, Apple Store uygulamasından ve Apple Store’lardan satın alabilir.

AirPods Pro

Yeni H2 çipten güç alan AirPods Pro, Aktif Gürültü Engelleme ve Şeffaf Mod özelliklerinde sağlanan büyük gelişmelerle çığır açıcı bir ses performansı sunarken eskisinden daha da etkileyici, benzersiz bir Uzamsal Ses deneyimi yaşatıyor. Müşteriler şimdi Dokunmatik denetimle ortam oynatma ve doğrudan alt uçtan ses düzeyini ayarlama özelliğinin yanı sıra daha uzun pil ömründen, yepyeni bir şarj kutusundan ve kulağa daha iyi uyum sağlaması için ekstra bir kulaklık ucu boyutundan da yararlanabiliyor.

AirPods Pro (2. nesil) 9 Eylül Cuma gününden itibaren online olarak ve Apple Store uygulamasından sipariş edilebiliyor ve 23 Eylül Cuma gününden itibaren mağazalarda satışa sunulacak.

Apple, Apple Watch Series 8 ve Apple Watch SE

Apple Watch Series 8’in çok sevilen tasarımı büyük bir Hep Açık Retina Ekran’a ve çatlamaya dayanıklı güçlü bir ön kristale sahip. Tüm gün süren 18 saatlik pil ömrüyle Apple Watch Series 8 sıcaklık algılama becerileri, Trafik Kazası Algılama ve uluslararası dolaşım gibi yenilikler getirerek EKG uygulaması ve düşme algılama gibi sınıfının en iyisi sağlık ve güvenlik özelliklerini daha da ileriye taşıyor.

Yeni Apple Watch SE ise Aktivite takibi, yüksek ve düşük kalp atış hızı bildirimleri ve Acil SOS özelliği dahil olmak üzere temel Apple Watch deneyimini sunuyor. Buna ek olarak yeni Trafik Kazası Algılama özelliğine ve üç klasik kasa rengiyle mükemmel bir uyum içinde olan tümüyle yeniden tasarlanmış bir arka kasaya sahip Apple Watch SE, 5.999 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Her iki model de Ay ve Metropolitan gibi yeni ve daha özelleştirilebilir kadranlar, gelişmiş antrenman uygulaması, uyku evreleri, türünün ilk örneği bir AFib Geçmişi özelliği ve yepyeni bir İlaçlar uygulaması sunan watchOS 9’dan güç alıyor.

Apple Watch Series 8 ve Apple Watch SE bugünden itibaren sipariş edilebilecek, 16 Eylül Cuma gününden itibaren de satışa sunulacak.

iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max

Her iki model de iPhone'u deneyimlemenin yenilikçi bir yolunu sunan yeni Dynamic Island tasarımına ve Hep Açık ekrana sahip. Yeni sistemde iPhone'da ilk kez sunulan ve bir dört pikselli sensöre sahip 48 MP Ana kamera ve loş ışıkta çekilen fotoğrafları çarpıcı bir şekilde iyileştiren geliştirilmiş bir görüntü kanalı olan Photonic Engine bulunuyor. Bu çığır açıcı ilerlemeler iPhone'u gündelik görevlerde, yaratıcı projelerde ve şimdi uydu üzerinden Acil SOS ve Trafik Kazası Algılama gibi özelliklerle acil durumlarda bile vazgeçilmez hale getiriyor.

Ön siparişler 9 Eylül Cuma günü başladı ve her iki model de 16 Eylül Cuma gününden itibaren satışta olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi