Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Araç alabilmek için İncil’e el bastırıyorlar

Otomotiv sektöründe tedarik problemi bitecek gibi durmuyor. Daha fazla araç alabilmek için fabrikaların kapılarında yatanları daha önce duymuştuk. VW Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel ise şakayla karışık Almanya’nın kendilerine verdikleri adet sözünü tutmaları için İncil’e el bastırdıklarını söylüyor.

OTOMOTİV sektörü tarihin belki en belirsiz dönemini yaşıyor. Pandemi sürecine kadar 6 aylık, 1 yıllık planlar ve bütçeler dâhilinde çalışan sektör son 2 yıldır bırakın bir ayı bir hafta sonrasını bile planlayamıyor. Bugün üretici ne kadar araç üreteceğini, satıcı ne kadar araç alabileceğini bilemiyor. Durum böyle olunca da arz hep talebin altında kalıyor ve gelen sınırlı sayıda araç tabiri caizse karaborsa muamelesi görüyor. İşte böylesine belirsiz bir ortamda, Türkiye’de markaların başarısı da satmaktan ziyade artık çok araç bulabilmekten geçiyor. Eğer marka yöneticisi bu konuda başarılıysa, daha fazla araç tedarik ediyor ve satışlarını artırıyor. Ama emin olun bu başarı uzun soluklu olmuyor.



3 YILDIR YARISINI ALIYOR
Son dönemde yurtdışı merkezlerden daha fazla araç alabilmek adına fabrika kapılarında yatanlardan, araçlar fabrikada yüklenene kadar bekleyenlere kadar birçok marka yöneticisine şahit olduk. Araç bulmak için büyük mücadele veren yöneticilerden biri de Volkswagen Türkiye Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel. Senyücel, son 3 yıldır talep ettikleri ve Almanya merkezin onayladığı araç sayısının ancak yarısını veya daha azını alabildiklerini belirterek, “Almanlar 20 bin adedin üzerinde araç için onay veriyorlar sonra işin rengi değişiyor. Düşünün 2020’de yaklaşık 12 bin, 2021’de 14 bin adedin üzerinde araç sattık. Bu yılı da 10.500 adetle tamamlayacağız. Ama yılın başlarında aldığımız konfirmasyonlar bunun neredeyse iki katıydı” dedi.

İNCİL ÖRNEĞİ İŞİN ŞAKASI
2023 yılı içinde planlama yaptıklarını ve yurtdışı merkezden onay aldıklarını hatırlatan Tolga Senyücel şunları söyledi: “2023 yılı için 21 bin adetlik araç tedariki için onay aldık. Sonra bize Almanya’da, “Kusura bakmayın durum değişti, size 18.500 adet ancak verebileceğiz dediler. Bu rakamın da değişmemesi için şakayla karışıp hemen bir İncil isteyip el basmalarını istedim. Yani Almanlarla artık masada İncil’le pazarlık yapmayı başladık. Buna rağmen 2023 yılında 14-15 bin adet araç alabilirsek, yine de kendimi şanslı hissedeceğim.” Senyücel’in İncil örneği aslında işin şakası ama tedarik probleminin ne denli kritik olduğunu göstermek adına da önemli.

G.Afrika’da üretilen yeni Amarok’u anavatanında dağ-tepe kullandık

GEÇEN hafta Volkswagen’in pick-up sınıfındaki başarılı modeli Amarok’un tamamen yenilenen yeni neslini kullanmak için Güney Afrika’nın eşsiz şehri Cape Town’a gittik. VW’nin davetlisi olarak katıldığımız Cape Town’daki uluslarası test sürüşünde yeni Amarok’u 2 gün boyunca hem nefis manzaralara sahip sahil boyunca, hem de nefes kesen coğrafyalar arasında dağ-tepe kullandık. VW’nin Ford ile yaptığı işbirliği sonucunda Ford’un Güney Afrika’daki fabrikasında yeni Ranger ile birlikte üretilen Amarok tam anlamıyla otantik SUV özelliklerine sahip. Arazide oldukça başarılı olan araç, düz yolda ve otobanda da sanki arkada kasaya sahip bir ticari araç değil de binek otomobil konforu ve yol tutuşu sunuyor.



2 FARKLI MOTOR 4 DONANIM
Nisan sonunda Türkiye’de satışa sunulması beklenen yeni Amarok’ ta dört adet turbo dizel motor (dört veya altı silindirli TDI) sunuluyor. Tüm motor seçeneklerinin ortak özelliği, verimlilik ve yüksek tork seviyeleri. Türkiye pazarına 2.0 litre 151 kW (205 PS) güç üreten dört silindirli çift turbo ile 3.0 litre 177 kW (240 PS) güç üreten V6 motor sunulacak. Ayrıca tüm modellerde 4MOTION dört tekerlekten çekiş sistemi bulunacak. 151 kW ve 177 kW güç üreten TDI motorlar, Türkiye pazarına yeni 10 vitesli otomatik şanzımanla sunulacak. Yeni Amarok’un dört donanım versiyonuyla pazara sunulması planlanıyor. Bu versiyonlar sırasıyla; ‘Life’, ‘Style’, ‘PanAmericana’ ve ‘Aventura’ olarak isimlendirilmiş durumda. Cape Town’da hem PanAmericana hem de en üst donamın olan Aventura’yı kullanma şansına sahip oldum. Açıkçası yüksek ÖTV oranlarından dolayı 6 silindirli 3 litrelik SUV alamayanlar için Amarok tam bir biçilmiş kaftan.

Nisan sonu gelecek 3 bin kişi alabilecek!


VOLKSWAGEN Türkiye Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel, büyük beğeni toplayan yeni Amarok’u Nisan sonunda satışa sunacaklarını belirterek, “Üretilmediği için 3 yıldır Türkiye’de Amarok satamıyorduk. Ford ile yapılan işbirliği sonrasında yeniden devreye giren yeni Amarok bizim için çok önemli bir araç. Pick-Up segmentinde bizi güçlendirecek satışlarımıza önemli katkı sağlayacak” dedi. 2023 yılı için 3 bin adetlik tedarik sözü aldıklarını kaydeden Senyücel şöyle devam etti:



PEKİ FİYATI NE OLACAK?
“Umarım söz verdikleri bu adetleri alabiliriz. Çok bekleyen, çok soran var. Ama tabi diğer taraftan 2023’te Türkiye’nin ekonomik durumundaki belirsizlikler de bizi bir taraftan tedirgin ediyor. Bu yıl 10.500 adet civarında kapatmayı planlıyoruz. 2023’te Almanya’dan 18.500 adet için onay aldık ama büyük ihtimalle 14-14.500 adetler civarında alabiliriz.” Nisan sonunda satışa sunulacak Amarok bugünkü şartlarda Türkiye’ye gelse yüzde 4 ÖTV ile fiyatı 1.1 ila 1.3 milyon TL arasında olurdu. Ama o zamana kadar kurdaki ve üretim maliyetlerindeki durum ne olur bilinmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi