Aralar uzamalı mı uzamamalı mı?

Aralar uzamalı mı uzamamalı mı?
Koronavirüs nedeniyle 20 Mart’tan itibaren üretime art arda ara veren fabrikaların bir çoğu 20 Nisan’dan itibaren faaliyetlere yeniden başlamaya hazırlanırken, bazıları ise bu süreyi 11 Mayıs’a kadar uzattı. Peki virüsün...

Koronavirüs nedeniyle 20 Mart’tan itibaren üretime art arda ara veren fabrikaların bir çoğu 20 Nisan’dan itibaren faaliyetlere yeniden başlamaya hazırlanırken, bazıları ise bu süreyi 11 Mayıs’a kadar uzattı. Peki virüsün henüz zirve yapmadığı ülkemizde hangisi doğru?

KORONAVİRÜS süreciyle birlikte Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektöründe bildiğiniz gibi işler durma noktasına geldi. Otomotiv ana ve yan sanayinde mart sonundan itibaren çoğu fabrikada üretim araları verilirken, bu aralar bazı fabrikalarda Avrupa’da olduğu gibi 11 Mayıs’a kadar uzamış durumda. Ama yine Avrupa’daki gibi buna karşı bazı fabrikalarda ise üretimin başlaması veya pazartesiden itibaren başlanacak olması kafaları karıştırıyor.
TEDARİK VE TESLİMAT SORUNU
Üretim aralarını uzatan fabrikalardan yapılan açıklamalarda, koronavirüs (Covid-19) etkileri çerçevesinde, yurtdışından gerçekleşen tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar değerlendirilerek bu kararın verildiği belirtilerken, üretime başlamaya hazırlanan fabrikalar ise gerekli tüm tedbirleri alıp, gelişmeleri takip ederek faaliyetlere başlayacaklarını açıklıyor. Peki hangisi doğru? Türkiye’de koronavirüs vakalarının ve ölümlerinin tepe noktaya (peak) ulaşmadığı düşünülürse, fabrikaları açanlar çalışanlarını riske sokmuyor mu?
HERKESİN KENDİ DOĞRUSU
Bunun cevabını özetle şöyle veriyorlar: “Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda, üretim süreçlerini sosyal mesafe kurallarına göre yeniden düzenleyerek, minimum çalışan sayısı ile üretimi günlere dağıtacağız. Alınan önlemler çerçevesinde, personel servisleri, yemekhane, soyunma kabinleri, mola alanları gibi tüm ortak alanlarda ise tedbirler artırılıyor.” Bunu sorduğum Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün ise, “Her firmanın kendi doğruları var. Bu yüzden normal karşılamak lazım” cevabını verdi.
Üretim aralarını
mayısa uzatanlar
ŞU an otomotiv ana sanayinde fabrikaların üretime verdiği aralara bakınca, Toyota’nın Sakarya fabrikasındaki üretim arasını gelişmelere bağlı her hafta uzattığını görüyoruz. Japon marka üretim arasını hafta içinde önce 27 Nisan’dan 4 Mayıs’a uzatmıştı ki dün bu süreyi 11 Mayıs olarak güncelledi. Üretim arasını mayısa uzatan bir diğer fabrika ise Tofaş. Tofaş, tedarik ve teslimatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle üretim arasını 4 Mayıs’a uzattığını bildirdi. Tofaş’a yakın kaynaklar önümüzdeki günlerde bu sürenin de güncellenebileceği bilgisini paylaşıyor.
20 Nisan’da üretime yeniden başlayacaklar


TÜRKİYE’de bazı otomotiv şirketleri art arda araları uzatırken, bazıları ise tedbirleri alarak üretime hazırlanıyor. Hafta içinde önce Mercedes-Benz ve Honda, ardından Karsan 20 Nisan’dan itibaren gerekli tedbirleri alarak üretime sınırlı çalışanla yeniden başlayacağını açıkladı. Dün de Hyundai Assan, Türk Traktör ve Otokar yetkilileri planlandığı gibi faaliyete 20 Nisan’dan itibaren yeniden geçileceğini bildirdi. Bildiğiniz gibi Anadolu Isuzu da 13 Nisan’da üretime yeniden başlamıştı.

Hazırlayan: Emre ÖZPEYNİRCİ