Araştırma: Çalışanların gelir kaybı büyük

Araştırma: Çalışanların gelir kaybı büyük
Koronavirüs salgını işsizliğin zaten çok yüksek olduğu Türkiye’de çalışma hayatında daha büyük problemlere yol açtı. Yapılan son araştırmaya göre salgın nedeniyle çalışma düzeninde değişiklik olmayanların oranı...

Koronavirüs salgını işsizliğin zaten çok yüksek olduğu Türkiye’de çalışma hayatında daha büyük problemlere yol açtı. Yapılan son araştırmaya göre salgın nedeniyle çalışma düzeninde değişiklik olmayanların oranı genelde yüzde 32’yken, kadınlarda bu oran yüzde 7.4’e kadar düştü.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) “Covid-19 İşgücü Piyasasını Nasıl Etkiledi?” araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’de çalışanlar ciddi gelir kaybına uğruyor. Suriyelileri de kapsayan araştırmadan öne çıkanlar şu şekilde:

“Salgın nedeniyle çalışma düzeninde herhangi bir değişiklik olmayan, pandemi öncesindeki koşullarda tam veya yarı zamanlı olarak çalışmaya devam edebilenlerin oranı erkeklerde yüzde 33.3. Ayrıca bu oran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarında yüzde 38.2, Suriyeli çalışanlarda ise yüzde 23.8 oldu.

Salgın nedeniyle ücretsiz izne çıkarıldım”, diyenlerin oranı kadınlarda yüzde 26.8, erkeklerde yüzde 15.9 oldu. Ayrıca bu oran vatandaşlar arasında yüzde 9, Suriyelilerde yüzde 26.4.

İşten çıkarılanların oranı ise Suriyelilerde yüzde 12.1’e çıkarken vatandaşlar arasında yüzde 2.9 oldu. Bu oran kadınlarda yüzde 5.4, erkeklerde yüzde 6.9. Ayrıca anket katılımcılarının yüzde 7.4’ü kısa çalışma ödeneğinden yararlanabildi.