Araştırma: Her gün sigara içmek beyni küçültüyor

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 15, 2023 / 19:12

28.000’den fazla kişiyle yapılan yeni bir araştırmaya göre, günlük sigara içmek beynimizin boyutunu küçültüyor.

Bilim insanları daha önce sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla daha küçük beyinlere sahip olduğunu bulmuştu ancak sigara içmenin beynin küçülmesine mi neden olduğu yoksa daha küçük beyne sahip kişilerin sigaraya başlama olasılığının mı daha yüksek olduğu açık değildi.

medRxiv‘in ön baskı veritabanında yayımlanan yeni bir araştırma ise sigara içmenin beyni nasıl küçülttüğüne ilişkin güçlü kanıtlar sunuyor.

LiveScience’nin aktardığına göre henüz hakem değerlendirmesinden geçmese de Penn State College of Medicine‘de sigara içme riskinin genetiğini inceleyen ve çalışmaya dahil olmayan Dajiang Liu, “Çalışma titizlikle yürütülüyor ve sonuç halk sağlığı açısından çok önemli” dedi.

Çalışma kapsamında bilim insanları, İngiltere merkezli katılımcılardan elde edilen büyük bir genetik ve sağlık verileri deposu olan UK Biobank‘tan beyin görüntüleme verilerini analiz etti. Ekip, beyin taramalarına ek olarak, anketlerde toplandığı şekliyle katılımcıların kendi bildirdiği sigara içme alışkanlıklarını da analize dahil etti. Katılımcılar bu anketleri, bir kez 2006-2010 ve tekrar 2012-2013 yılları arasında olmak üzere iki kez yanıtladı. İkinci dönemde, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) adı verilen bir yöntem kullanılarak katılımcıların beyinleri de görüntülendi.

GRİ MADDEYİ DE AZALTIYOR

Buna göre, her gün sigara içmeyen insanlarla karşılaştırıldığında, günlük olarak düzenli sigara içen katılımcıların beyin hacimlerinin ortalama olarak 0,4 kübik inç (7,1 kübik santimetre) daha küçük olduğu ortaya çıktı.

Beyin hacmindeki bu fark, beyin hücrelerinin veya nöronların gövdelerini içeren beynin gri maddesinde 0,3 inç küp (5,5 cc) azalma içeriyor. Geçmişte bir noktada her gün sigara içmek, nöronları birbirine bağlayan uzun yalıtılmış telleri içeren beynin beyaz maddesinde 0,1 inç küp (1,6 cc) azalma ile bağlantılı olarak bulundu.

Araştırmacılar, daha fazla sigara içen katılımcıların gri madde hacminde daha fazla düşüş de tespit etti. İçilen her ek “paket yılı” – bir yıl boyunca günde bir paket sigara içmeye eşdeğer bir ölçü – ortalama olarak gri madde hacminde kabaca 0,01 inç küp (0,15 cc) azalma ile bağlantılı bulundu. Araştırmacılar makalelerinde, bu “doz-yanıt” ilişkisinin, sigara içmenin beyin hacimlerini nedensel olarak azalttığı fikrini desteklediğini belirtti.

Buna karşılık, insanların ne kadar çok sigara içtiği, beyaz madde hacimlerini önemli ölçüde etkilemedi.

NE KADAR ERKEN BIRAKILIRSA O KADAR İYİ

Daha ileri analizler ise  sigarayı daha uzun süre bırakan kişilerin beyinlerinde, daha yakın zamanda bırakanlara kıyasla biraz daha fazla gri madde olduğunu ortaya çıkardı. Örneğin, fazladan bir yıl önce sigarayı bırakmak, geçmişte her gün sigara içenler arasında gri madde hacminde 0,005 kübik inç (0,09 cc) daha fazla artışla bağlantılı olduğu tespit edildi.

Çalışmada, sigara içme riskini etkileyen gen varyantlarının gri madde hacmindeki farklılıklarla bağlantılı olup olmadığını görmek için katılımcıların genetik verilerini de incelendi. Daha yüksek genetik riske sahip kişilerin geçmişte sigara içmiş olma olasılıklarının daha yüksek olduğu, ancak tek başına genetiklerinin gri madde hacmiyle bağlantılı olmadığı sonucuna varıldı. Bunun yerine, günlük sigara içme öyküsünün, gri madde hacmine güçlü bir şekilde bağlı olduğu ve bunun sigara içmenin değişiklikleri yönlendirdiği fikrini desteklediği belirtildi.

Beyin küçülmesi,  Alzheimer gibi nörolojik hastalıklarla ilişkilendirildiğinden Liu, sigara içme ve beyin hacmindeki azalma arasında nedensel bir bağlantı kurmanın, sigara içmenin bu hastalıkları doğrudan bu mekanizma aracılığıyla yönlendirip yönlendirmediğini anlamamızı kolaylaştırdığını söyledi.(yeşilgazete.org)

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top