ARDA GÜLER

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 1, 2022 / 07:01

2014 yılında Gençlerbirliği altyapısına 9 yaşında, temiz yüzlü, Ankara deyimi ile solak bir bebe gelir. Hocalar bir bakar, bir metrekare alanda üç oyuncuyu geçiyor. Heyecanlanırlar. Daha top ayağına gelmeden çevre kontrolünü yapıp ne yapacağına karar vermektedir. Büyümüş de küçülmüş derler ya… Geleceğin yıldızı olabilecek bir potansiyeli bulduklarını fark ederler.

Alt yaş gruplarında düzenlenen turnuvalarda hocalar sportif başarıya ulaşmak için genellikle yaşıtlarına göre daha gürbüz ve mücadele gücü yüksek oyuncuları tercih ederler. Yaratıcı özelliklere sahip oyuncuları uyguladıkları sisteme hapsederek bu yeteneklerini köreltirler. O dönemde Arda Güler’in Gençlerbirliği altyapısındaki hocası Erol Tokgözler Arda’yı iki forvetin arkasında serbest oyuncu olarak oynatır. Erol Hoca’nın hedefi sportif başarı değil, bir yıldız oyuncu yetiştirmektir.

Son yıllarda ilgisizlikten yıpranan Gençlerbirliği futbolcu fabrikasının dişlileri her şeye rağmen dönmekte ve üretime devam etmektedir. Ahmet Çalık’ları, İrfan Can Kahveci’leri, Berat Özdemir’leri yetiştiren Gençlerbirliği altyapısı şimdi Arda Güler’i parlatacaktır. İyi olan sol ayağı daha da geliştirecek idmanlar yaptırırlar. Kısa zamanda serbest vuruşların da aranan oyuncusu olur. Doğuştan gelen oyun zekası ile çabuk düşünüp doğru karar veren Arda’ya kendini korumayı da öğretirler. Arda ikili mücadeleye girmeden rakiplerini ekarte etme yeteneğini kazanır.

Henüz 14 yaşında iken Fenerbahçe’nin transfer listesine girer. Gençlerbirliği böyle bir fidanı daha olgunlaşmadan vermek istemez. Devreye Fenerbahçe Başkanı Ali Koç girer. Sıkı bir Alex hayranı olan Arda ve ailesinin ısrarları karşısında Gençlerbirliği Kulübü kolaylık gösterir. Arda’nın transferine yeşil ışık yakar. Fenerbahçe Kulübü Arda’yı 14 yaşında transfer ederek 2019 yılında ailesi ile İstanbul’a taşır.

Aslında Arda risk almıştır. Fenerbahçe’de altyapıdan gelen oyuncuların A takıma yükselmesi çok rastlanan bir durum değildir. Gençlerbirliği sevdalıları Arda’nın kariyerinin Fenerbahçe’ye çok genç yaşta transfer olan Türkiye’nin en yetenekli oyuncusu Tarık Daşgün gibi olmasından endişelenir.

Ancak Arda yetenekli olduğu kadar şanslıdır da… Bu sezon İstanbul kulüplerinin şampiyonluk yarışına erken havlu atması ile birlikte Arda Fenerbahçe’de çok beklemeden forma şansı bulur ve medyada fazlasıyla gündeme gelir. Fenerbahçe tarihinin gol atan en genç oyuncusu olması ile berbat bir sezon geçiren Fenerbahçe taraftarının gönlünü kazanır.

Erol Hoca’nın önerisine kulak veren ailesi hiçbir menajer ile anlaşmayarak Arda’yı menajer oyunlarından korumayı başardı. Hala Arda’nın bir menajeri bulunmuyor. Ancak her şey bitmedi. Çok küçük yaşta şöhreti yakalayan genç oyuncularımızın gelişimi duruyor ve kendilerini bir alt ligde buluveriyorlar. Arda için de bu tehlike devam ediyor.

Arda U17 milli takımımızda gösterdiği müthiş performans ile başta dev İngiliz kulüpleri olmak üzere Avrupa’nın kalburüstü takımlarının dikkatini çekmiş durumda. Fenerbahçe sevdalıları üzülecek ama yakın gelecekte Arda’nın Avrupa macerasının başlayacağını düşünüyorum. Kurumsal bir İngiliz kulübüne gitmesi halinde Arda için çok parlak bir geleceğin kapısı sonuna kadar aralanacak.

Hocası Erol Tökgözler’e göre Arda’nın potansiyelinin sınırı bulunmuyor. Gelmiş geçmiş en kariyerli Türk oyuncu olacağına inanıyor. Kendi yaş grubunda şu anda dünyanın en iyi oyuncusu. Saha içinde bir eksiği yok. Saha dışındaki hayatı ve eğitimi iyi yönetilirse Messi ile kıyaslanabilecek hatta onu geçebilecek bir 10 numara olabileceğini düşünüyor. Arda Güler’i heyecanla ve umutla izliyoruz.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top