Arkeologları heyecanlandıran keşif

Arkeologları heyecanlandıran keşif
Mısır'ın efsanevi ismi Kleopatra'nın mezarı olduğu düşünülen bir yapı ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, şimdi keşfettikleri yeni bir tünelle tarihe damgasını vuran hükümdarlardan birinin izlerine ulaşmaya çalışıyor.Sözcü’nün...

Mısır'ın efsanevi ismi Kleopatra'nın mezarı olduğu düşünülen bir yapı ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, şimdi keşfettikleri yeni bir tünelle tarihe damgasını vuran hükümdarlardan birinin izlerine ulaşmaya çalışıyor.

Sözcü’nün haberine göre arkeologlar, yeni keşifleriyle eski ve gizemli bir efsaneye ışık tutmaya çalışıyor. Kleopatra’nın uzun süredir kayıp olan mezarını ortaya çıkarabileceği düşünülen bir tünele rastladılar. Tünel, Mısır’ın antik Taposiris Magna Tapınağı’nda keşfedildi.


Arkeologlar, Mısır’da bir döneme damga vuran Kleopatra ve Mark Antony’nin mezarına ulaştıklarını düşünüyor.

San Domingo Üniversitesi’nden arkeolog Kathleen Martinez, on yıldan fazla bir süredir Kleopatra ve sevgilisi Mark Antony’nin tapınağın içinde defnedildiğine ve tünelin bu keşfe giden yol olabileceğine inanıyor. Martinez, kraliçenin orada gömülü olma ihtimali olduğunu ve eğer bu ihtimal doğruysa, bunun 21. yüzyılın en önemli keşfi olacağını söylüyor.


Martinez, tapınağın altında bulunan kayaya oyulmuş tüneli ortaya çıkardıktan sonra teorisi de güçlenmiş oldu. Sahada çalışan ekipler, tünelin Akdeniz suları altında kalan bölümünde, çamur tortusunun altında çok sayıda çanak ve çömlek buldu. Araştırma ekibi, Mısır’ın eski başkenti İskenderiye yakınlarında bulunan Taposiris Magna Tapınağı’nın temellerinin de MS 320 ile MS 1303 yılları arasında Mısır kıyılarını vuran en az 23 deprem nedeniyle sular altında kaldığına inanıyor.


Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı İskenderiye’de yerin 13 metre altında bir taş tünel bulunduğunu açıkladı. Arkeolojik keşifte iki kaymaktaşı başının yanı sıra çanak ve çömlekler bulunduğu da duyuruldu. İskenderiye’deki Taposiris Magna sürdürülen kazılarda bulunan ve kayalar oyularak yapılan tünel yaklaşık 1300 metre uzunluğunda. Alanda daha önce yapılan kazılarda, Yunan ve Roma dönemlerinden altın dilli mezarlar, Kleopatra’nın taş bir başı, onun resmini taşıyan 22 sikke, altın varaklı muskalar ve devasa başsız bir granit heykeli içeren 2000 yıllık mezarlar ortaya çıkarılmıştı. Çok sevdiği Antony’nin ölüm haberini alan Kleopatra da onsuz yaşamak istemeyince intiharı seçti. Kleopatra ölümlerinden sonra nasıl gömülecekleri ile ilgili hazırları çoktan yapmıştı. İsis ve Osiris efsanesini yeniden canlandırmak istediği için onunla birlikte gömülmek istedi. Osiris kültürü, ölümsüzlük bahşeder.

Kleopatra’nın inancına göre, tanrılar ölümlerinden sonra Kleopatra’nın Antonius ile başka bir varoluş biçiminde yaşamasına izin vereceklerdi, böylece birlikte sonsuz bir hayata sahip olacaklardı.

Arkeolog, Kleopatra’nın, büyük aşkı Mark Antony ile ölümlerinden çok önce beraber gömülmeleri için ayrıntılı planlar hazırlamış olduğunu düşünüyor.