ARTANKARA BAŞLIYOR

Önce resmi rakamlara göre 45 binden fazla canı kaybettiğimiz korkunç deprem, ardından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Altılı Masa’dan ayrılması sonrası siyasette yaşanan baş döndürücü gelişmelerin neden olduğu toz bulutu… Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı işte böyle bir atmosferde kapılarını açıp, biraz olsun sanatın iyileştirici yanıyla insanlara moral aşılamaya çalışacak.

Geçen yıllarda olduğu gibi Atis Fuarcılık tarafından düzenlenecek ARTANKARA bu yıl da, 9-12 Mart tarihleri arasında ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde. Fuarın halkın ziyaretine açılmasından bir gün önce, yani 8 Mart’ta, VIP açılış yapılacak. VIP açılışın amacı, koleksiyonerlere resim alımında daha rahat bir atmosfer sunmak, galeri sahiplerine de birbirleriyle daha rahat ticaret imkanı yaratmak.



MİSAFİR ÜLKE RUSYA
Bu yıl fuar alanının ikinci katı da sanatseverlere açılıyor. 17 bin metrekare alana kurulacak olan fuara 130’un üzerinde galeri, sanat eğitimi veren okullar, sanat malzemeleri üreten firmalar, sanatla ilgili değişik projeler üreten kuruluşlar katılacak. Katılımcı galerilerin çatısı altında bin 500’den fazla sanatçı eserlerini sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki fuarın “Misafir ülkesi” Rusya. Rusya’nın yanı sıra dünyanın değişik bölgelerinden 11 ülkeden galeri de fuarda yer alacak. Yerli ve yabancı ülke galerilerinde 42 yabancı sanatçının eserleri sergilenecek. Fuara geçmiş yıllara göre İstanbul’dan katılım daha az gibi. Bunda Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşulların etkili olduğunu düşünüyorum.



ÖDÜLLER BELLİ OLDU
Deprem felaketi nedeniyle bu yıl fuar açılış kokteyli ve konserler yapılmayacak. Buna karşılık sanatçıların canlı performanslarının yanı sıra çağdaş sanat ve sanat tarihi, günümüz sanat piyasaları, dünyada sanat nereye gidiyor gibi pek çok değişik konu başlığının ele alınacağı konferans, dinleti ve söyleşiler düzenlenecek.
ARTANKARA yapıldığından beri gelenekselleşen ödüllerin kimlere verileceği de belli oldu. Bu yıl “Sanatçı Onur Ödülü” Hasan Pekmezci’ye, “Sanata Katkı Ödülü” Prof. Dr. Kıymet Giray’a, “Kurum Onur Ödülü” de Burhan Doğançay Müzesi’ne verilecek.

DİĞER ETKİNLİKLER
Başkentte sanatsal etkinlik bu hafta ARTANKRA’ya odaklanacak olsa da, fuar sonrası galerilerin sergileri bu ay ortasından itibaren yeniden hızlanacak. 15 Mart sonrası için Ankara’daki bazı galerilerde karma sergilerle birlikte kişisel sergiler de açılacak. Önceden duyurulan kişisel sergiler şöyle: Galeri Soyut’ta Mehveş Ögel, Yıldız Duyran ve İbrahim Akgüney; CerModern’de DYO resim ödülleri sergisi; Sevgi Sanat’ta İsmail Yıldırım; Valör Sanat’ta Ekrem Kutlu; Fırça Sanat’ta Alaybey Karoğlu; Arda Sanat’ta Zehra Aral; Medya Sanat’ta Tuncay Birand; Nurol Sanat’ta Toygun Orbay, Yeşim Kaymak ve İlknur Paksoy; Kent Sanat’ta Hüseyin Elmas; Krişna Sanat’ta Burçak Mangalcı Başel; BRHD’de Aydın Baykara; Emin Antik Sanat’ta Şahran Mardavi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Ergan Arşivi