“Artık binaya girmenin adabından önce bina yapmanın farzlarını konuşalım”

“Artık binaya girmenin adabından önce bina yapmanın farzlarını konuşalım”
Eski Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Artık binaya girmenin adabından önce bina yapmanın farzlarını konuşalım. Şehre girme duasından önce şehirler kurulurken işlenen haramları anlatalım” dedi.Görmeze,...

Eski Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Artık binaya girmenin adabından önce bina yapmanın farzlarını konuşalım. Şehre girme duasından önce şehirler kurulurken işlenen haramları anlatalım” dedi.

Görmeze, İslâm Düşünce Enstitüsü (İDE) tarafından düzenlenen “Depremin Manevi Yaralarını Sarmak: Afetten Rahmete” konulu panelde dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Görmez özetle şunları söyledi:

‘İŞLENEN HARAMLARI AÇIKÇA ZİKREDELİM’
“Depremin maddi yaralarını sarmak kolaydır. Asıl olan manevi yaralarına merhem olmaktır. Bu konuda konuşacak hocalarımızdan bir ricamız olacaktır. Bu konuda bir söz söyleyeceksek bin düşünelim. İlahi adalete gölge düşürecek, insanın sorumluluklarını yok sayacak, deprem şehitlerini itham edecek söylemlerden kaçınalım, risaleti rivayete feda edecek zayıf ve uydurma haberlerden uzak duralım. Hep beraber depremin manevi yaralarını nasıl saracağımızı öğrenmek için oturup ders çalışalım. Depremden sonra ilmihallerimizi yeniden gözden geçirelim. Artık binaya girmenin adabından önce bina yapmanın farzlarını konuşalım. Şehre girme duasından önce şehirler kurulurken işlenen haramları açıkça zikredelim.

‘EVRENİ, KÂİNATI, FİZİK ÂLEMİNİ BİLMEYEN KONUŞMAYA CÜRET ETMEMELİ’
İlahî vahyi bir bütün olarak ele aldığımızda, insanı, vahyi ve kâinatı birlikte ele aldığımızda görürüz ki her şeyden önce bu tür musibetler birer İlahî afet değil, birer İlahî ayettir. Bu büyük ayetleri ibareler üzerinden değil, ibretler üzerinden okumalıyız. Evreni, kâinatı, fizik âlemini bilmeyen bir kardeşimiz, depremin metafiziği üzerinde konuşmaya cüret etmemelidir.”