ARTIK DAHA ÇOK BEYAZ SİYAHİLERE DESTEK VERİYOR

ARTIK DAHA ÇOK BEYAZ SİYAHİLERE DESTEK VERİYOR
ABD’de George Floyd’un öldürülmesini protesto eden göstericilerin sayısı azalmıyor artıyor. Göstericilerin içindeki beyazların sayısı da gün geçtikçe katlanıyor. Uzun süredir hak mücadelesi veren siyahiler bu değişimi...

ABD’de George Floyd’un öldürülmesini protesto eden göstericilerin sayısı azalmıyor artıyor. Göstericilerin içindeki beyazların sayısı da gün geçtikçe katlanıyor. Uzun süredir hak mücadelesi veren siyahiler bu değişimi görmekten mutlu. Washington’daki protestolara katılan 67 yaşındaki siyahi Walter Wiggins, durumu şu sözlerle özetliyor; “Gösteride bu kadar çok beyaz olması beni şok etti”.
‘Eskiden gösterilere sadece siyahiler katılırdı’
Emekli bir federal işçi olan Wiggins, 1963’te Washington’daki siyahi hakları yürüyüşüne ailesiyle birlikte katıldığını belirterek, “O zamanlar sadece siyahiler vardı” diyor.
Bu durum sadece başkent için geçerli değil. Minneapolis’ten New York’a birçok yerde beyazlar da artık Afro Amerikanların adalet istemiyle başlattıkları protestoya daha çok destek veriyor.
Sayılar da bu desteği doğrular nitelikte.
New York Times’ın makalesine göre, yapılan anket sonucunda, beyazlar geçtiğimiz hafta sonu New York’taki gösterilere katılanların yüzde 61’ini, Washington’dakinin yüzde 65’ini oluşturdu.
Pazar günü Los Angeles’taki eyleme katılanların ise yüzde 53’ü beyazdı.
Anket sonucunda ayrıca gösterilere katılan beyaz Amerikalıların çoğunun eğitim seviyesi yüksek gençlerden oluştuğunu ortaya koydu.
Bu durum da genç Amerikalıların önceki nesillere oranla ırksal çeşitlilik konusunda farklı görüşlere sahip olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.