Artık daha da normaliz

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 10, 2020 / 06:18

Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 3 ay sonra ilk kez yüz yüze toplandı. Kabine Toplantısı, 3 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz perşembe günü yapılması planlanan ancak ertelenen kabine toplantısına dün başkanlık etti. Koronavirüs salgını nedeniyle dokuz kez dijital olarak toplanan kabine, uzun bir aranın ardından Beştepe’de ilk kez yüz yüze yapıldı.
Yaklaşık 3 saat süren kabine toplantısının ardından Erdoğan önce koronavirüs tedbirlerindeki normalleşme kararlarını açıkladı, daha sonra ekonomik tedbirlerle yenilenen istihdam kararlarını duyurdu. Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;
“Normalleşme adımlarının çok yönlü değerlendirmesini yaptık. Ülkemizin tek başına salgını yenmesi yetmiyor. Dünyanın tamamının da bu salgını yenmesi gerekiyor. Salgın sürecinde hizmete açtığımız hastanelerin yatak ve yoğun bakım üniteleri birçok hastaneyle yarışacak düzeydedir. Genel Sağlık Sigortası sistemimiz dünyaya örnek olmuştur. Sayıları 1 milyon 100 bini bulan sağlık ordumuzla 83 milyon vatandaşımızın hizmetindeyiz.”
‘İŞİNİZE GÜCÜNÜZE SARILIN’
“Elbette zaman zaman istemediğimiz görüntülere şahit oluyoruz. Ancak kurallara riayetin genel olduğu kanaatindeyim. Türkiye her mücadeleyi yürütecek gereken her şeyi yapacaktır. Milletimden hem yeni dönemin kurallarına uyarak hem işine gücüne sıkı sıkıya sarılarak bu sürece destek vermesini istiyorum.”
‘FAVİPİRAVİR ÜRETİYORUZ’
Aldığımız kararların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Uluslararası sağlık yardımlarımız, ilaç geliştirme çalışmalarımızla ilgili önemli gelişmeler var. Hekimlerimizin kullandığı Favipiravir adlı ilacı, TÜBİTAK’taki bilim insanlarımız kendi senteziyle üretmeyi başardı. Sağlık Bakanlığımızın ruhsat süresini tamamlamasının ardından kullanıma sunulacaktır.”
NORMALLEŞME KARARLARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme konusunda alınan yeni kararları açıkladı, kararlar şöyle:
• Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saatleri 22.00’den 24’e uzatıldı.
• 1 Temmuz’dan itibaren tiyatro ve sinemalar faaliyete geçecek.
• 65 yaş üstü haftanın her günü 10.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.
• 18 yaş altı vatandaşlar anne ve babasıyla dışarı çıkabilecek.
• Nikah salonları 15 Haziran, düğün salonları ise 1 Temmuz’da açılacak.

Ekonomik kalkan paketi ve 25 yaş altına iş desteği

Erdoğan, ekonomi konusunda da yapılan yeni çalışmaları duyurdu. Alınacak önlemleri, yeni paketleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ayrıntılı şekilde duyuracağını söyleyen Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:
‘TAMAMLAYICI EMEKLİLİK’
“Çalışma hayatında normalleşmeyi teşvik edecek bir mekanizma kuracağız. Salgın öncesinden daha iyi istihdam rakamlarına ulaşmak için gayret sarf edeceğiz. Çalışanlarımız emeklilikte daha rahat edecek. Türkiye’nin istihdam kalkanını hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklik sistemini 2022’de yürürlüğe sokacağız.”
25 YAŞ ALTINA DESTEK
“25 yaşın altındaki gençlerin istihdamını destekleyerek beceri ve deneyim kazanmalarını temin edeceğiz. Çalışanlarını, kısa çalışmaya geçiren veya ücretsiz izne ayıran işverenlerimize normalleşme desteği vereceğiz. Üretim, ticaret ve lojistik avantajlarımızla salgın sonrasında dünya ekonomisindeki yerimizi daha da güçlendireceğiz.”
HEDEF YÜZDE 5’İN ALTI
Türkiye, döviz gelişmeleri bakımından diğer ülkelere kıyasla şu anda iyi bir durumdadır. Amacımız 2020’de yüzde 8,5 olarak belirlenen enflasyonu düşürerek 2021’de yüzde 6’ya, 2022’de yüzde 5’in altına indirmektir.

‘Petro dolarlarla satın alamazsınız’

Erdoğan konuşmasında terörle mücadele ve Libya konusuna da değindi. Terör örgütlerine nefes aldırmadıklarını söyleyen Erdoğan, “Son teröristte etkisiz hale getiriline kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.
Libya sorununa da değinen Erdoğan şu ifadeleri kullandı; “Libya’daki soruna askeri çözüm bulunamayacağını petro dolarlarla Libyalıların iradesinin satın alınamayacağını artık herkesin kabul etmesi gerekiyor. Türkiye’nin kimsenin toprağında gözün yoktur. Muhalefetin milletimizin çıkarlarını korumak gibi bir durumu olmadığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Libya’nın özellikle Türkiye’nin Libya hükümeti ile imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasından dahi rahatsız olmuşlardır. Doğu Akdeniz’de petrol arama faaliyetlerimize Rumlarla aynı tepkiyi vermişlerdir. Türkiye ve Libya halkı olarak tarihi bir başarıya imza atarak hamdolsun bunların heveslerini bir kez daha kursaklarında bıraktık bırakacağız.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top