Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

ARTIK HIZIN DA BİR SINIRI VAR!

İsveçli Volvo’dan sonra Fransız Renault Grubu da, trafik kazalarının önüne geçmek için yeni modellerinde hızı 180 km ile sınırlayacağını açıkladı. Bunun sebebi araçlarda ne kadar güvenlik teknolojileri artsa da kazaların sebebi yüksek hızdan kaynaklanıyor.

OTOMOTİV sektörü bir taraftan yeni teknolojilerle birlikte elektrikli ve otonom (sürücüsüz) araç yatırımlarını artırırken diğer taraftan güvenlik seviyelerini yükselterek, araçtan kaynaklı ölümlerin önüne geçmeye çalışıyor. Bilmeyenler için ilk olarak 2013 yılında Volvo radikal bir çıkış yaparak, “2020 yılından itibaren hiçbir Volvo kullanıcısı ölmeyecek” iddiasını ortaya attı. Aslında tam olarak otomobilden kaynaklı bir ölümün yaşanmayacağını vadetti.
BU BİR DAYATMA MI?
Buna ek olarak 2020 yılından itibaren ürettiği tüm modellerinde 180 kilometre hız limiti getiren Volvo, bu şekilde trafikte olabilecek ciddi yaralanma ve hayat kayıplarını engellemeye yardımcı olmayı amaçladı. Çünkü belirli hızların üzerinde otomobilin içerisinde ne kadar gelişmiş güvenlik teknolojileri ve akıllı tasarımlar olsa da bir kaza durumunda ciddi yaralanmaları ve hayat kayıplarını önleyemediği anlaşıldı. Bu yüzden ilk etapta hız 180 km ile sınırladı. Aslında maksimum hız sınırı konusu, ilk günden bu yana tartışılıyor ve otomobil üreticilerinin teknoloji yoluyla bu tür kısıtlamaları tüketiciye dayatmalarının bir hak olup olmadığının sorgulandığı gözleniyor.
İLK OLARAK MEGANE-E
Volvo bu noktada potansiyel müşterilerini kaybetmesi anlamına gelse de öncü olmak istediğini net olarak ortaya koydu. İşte bu kararın etkisi geçen hafta Fransız Renault Grubu’nun toplantısında kendisini gösterdi. Volvo’dan sonra Fransız otomotiv devi de trafik kaza sayısını azaltmak ve önlemek için 2022 yılından itibaren ilk olarak elektrikli Megane-E modelinin fabrika çıkışında etkinleştirilmiş otomatik bir hız sınırlayıcıyla geleceğini açıkladı. Böylece aracın hız üst sınırı 180 km/saat olacak. Ayrıca Renault ve Dacia’nın yeni modellerinde bundan böyle seyir hızı araçlara göre sınırlandırılacak olup, en fazla 180 km/saat olabilecek. Yani otomotivde hız limiti yarışı başladı.

Her yerde sınır var ama takan pek yok

BUGÜN dünyanın birçok ülkesinde hız sınırı olmasına rağmen trafikte yaşanılan hayat kayıplarının en önemli nedeni yüksek hız. Bu yüzden her yıl hala milyonlarca insana hız cezası kesiliyor, binlerce insan hayatını kaybediyor veya yaralanıyor. Araştırmalar, insanların genel olarak hızın ne kadar tehlikeli olduğunu anlamadıklarını da gösteriyor. Sonuç olarak, pek çok kişi genellikle otomobilini çok hızlı kullanıyor ve trafik durumuna göre hız adaptasyonu düşük oluyor.  Yüksek hızın dışında, alkol kullanımı ve dikkat dağınıklığı, trafik güvenliği için diğer iki önemli endişe alanını oluşturuyor. Yani gelecekte hız, alkol kullanımı ve dikkat dağınıklığı konusunda otomobillerde daha fazla özellik yer alacak.

Hız sınırının sebebi menzil mi?

BU arada otomotiv üreticileri hız sınırına gerekçe olarak trafik kazalarını gösterse de, kamuoyunda bir kesim ise bunun sebebinin elektrikli araçlarda menzil sıkıntısı olduğunu iddia ediyor. Özellikle elektrikli araçların sınırsız tork nedeniyle yüksek hızlanmaya sahip olduğunu belirten bazı sektör temsilcileri, “Araçlar ne kadar hızlanırsa menzilleri o kadar düşüyor. 180 km limitinin ana sebeplerinden biri bu” yorumunu yapıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi