Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Artık SIKICI olmayacağız

Ford’un elektrikli otomobil iş kolu ‘Model e’nin Avrupa Genel Müdürü Martin Sander, “Avrupa’da otomobil konusunda son 4-5 yıldır biraz sıkıcı hale geldiğimizi kabul ediyoruz. Ama 2023’ten itibaren yepyeni ikonik modellerle geçmişi olduğu gibi geleceği de biz şekillendireceğiz” dedi.


DÜNYANIN en çok satan modeli F-150 ile dünyanın en çok satan spor aracı Mustang’i bünyesinde bulunduran Amerikan otomotiv devi Ford, büyük bir değişim ve dönüşümün eşiğinde. Ford Pro, Ford Blue ve Ford Model e ismiyle 120 yıllık marka 3 ayrı şirkete ayrılırken, her bir şirketin yönetimi baştan aşağı yeniden yaratıldı. Ticari araçlar Ford Pro, içten yanmalı araçlar Ford Blue, yüzde 100 elektrikli araçlar ise Ford Model E bünyesinde yer alıyor. Ford Model e’nin Volkswagen’den transfer edilen Avrupa Genel Müdürü Martin Sander, farklı sektörlerden tamamen yeni bir ekip kurarak Ford’un Avrupa’da zayıflayan otomobil imajını ve performansını baştan yaratmayı amaçlıyor.

Martin Sander, Mart 2023’te tanıtacakları VW platformunda üretilen ilk elektrikli otomobilleri
‘kompakt crossover’ı Köln’de sınırlı sayıda gazeteciye gösterdi. Ambargolu olduğu için tek
yapabileceğim yorum; “VW’den bağımsız Avrupa’da çok ses getirecek bir model olmuş.”



4 YENİ ELEKTRİKLİ YOLDA
Ford Avrupa’nın Köln’deki Tasarım Merkezi’nde basın mensuplarını ağırlayıp, elektrikli otomobil gelecekleri hakkında ipuçları verip, yeni modelleri ambargolu bir şekilde sergileyen Martin Sander, Ford’un 2026 yılına kadar tüm dünyada 2 milyon, Avrupa’da ise 600 bin adet elektrikli otomobil üretip satacağını aktardı. Ford’un Avrupa’da 2030 yılından itibaren otomobil satışlarının tümünün elektrikli olacağı bilgisini paylaşan Sander, bu doğrultuda 2026 yılına kadar Avrupa’da Mustang Mach-E ve F-150 Lightning dışında 4 yeni elektrikli modeli piyasaya sunacaklarını aktardı.

Köln’deki tasarım merkezinde Ford’un Amerika’da büyük başarı elde eden modelleri F-150 Lightning, Bronco ve
Mustang Mach-E de Avrupalı basın mensuplarına tanıtıldı.


İHTİYAÇLARI KARŞILAYAMADIK
Avrupa’da elektrikli otomobil geliştirmek ve üretmek için Köln’deki elektrifikasyon merkezine 2 milyar dolar, İngiltere’deki Halewood fabrikasına 470 milyon dolar, Romanya’daki Craiova fabrikasına ise 490 milyon dolar ek yatırım yapacaklarını belirten Sander, markaları hakkında şu özeleştiriyi de yaptı: “Avrupa’da otomobil konusunda son 4-5 yıldır biraz sıkıcı hale geldiğimizi ve müşterilerin ihtiyacını karşılamada yavaş kaldığımızı kabul ediyoruz. Ama biz 120 yıllık bir aile şirketiyiz ve köklerimiz çok güçlü. Geleneksel bir otomotiv markasından ışık hızıyla yeni nesil yüksek teknoloji şirketine geçiş yapacağız. Biz Ford’uz, otomotivin geleceği yine biz olacağız. Bundan böyle çok farklı bir Ford göreceksiniz.”

Ford’un Avrupa’da otomobil geleceği de Türklere emanet!

Amerikan Ford’u son 7 yıldır Avrupa’da ticari araç satışlarında lider yapan ve yeni nesil elektrikli ticari modellerini üreten Ford Otosan, markanın yeni elektrikli otomobil stratejisinde de önemli role sahip. Ford’un Avrupa’da önümüzdeki 3 yılda satışa sunacağı 4 modelin 2’si Ford Otosan’ın bünyesine giren Romanya fabrikasında üretilip satışa sunulacak. Bu modellerden biri olan yeni nesil Courier iç ve dış tasarım dâhil tamamen Ford Otosan’ın Ar-Ge merkezinde Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Elektrikli Puma ise Ford Otosan tarafından Romanya’da üretilirken, tasarımı Ford Avrupa Otomobil Baş Tasarımcısı Murat Güler’e ait. Ford’un Volkswagen’in MEB platformunda üreteceği 2 yeni modelin tüm dış ve iç tasarımı da yine Murat Güler ve ekibine ait. Yani gerek Ford Otosan gerekse Türk tasarımcılar Ford’un Avrupa’da otomobil geleceğini şekillendirecek.

4 yeni elektrikli model ne zaman yola çıkacak?


Martin Sander, Avrupa’da satışa sunacakları 4 modelden ilkinin Volkswagen’in MEB platformunda geliştirdikleri ilk model olan yeni kompakt Crossover olacağını, hemen ardından Ford Otosan’ın satın aldığı Romanya Craiova fabrikasında üretilen elektrikli Puma ve yeni Tourneo Courier’in devreye gireceğini aktardı. Yeni kompakt Crossover modelin Mart 2023’te resmi olarak tanıtılıp yılın sonunda piyasaya sunulacağını, elektrikli Puma ve Courier’in ise 2024 yılında yollarla buluşacağını söyledi. Sander, yine MEB platformunda üretilecek 4’üncü elektrikli modelin ise (Spor Crossover) bu 3 modelin hemen ardından devreye alınacağını aktardı. Bu arada Köln’deki sunumda bu 4 modelin haricinde 2 modelin daha yolda olduğu bilgisi verildi.

Biz Ford’uz niye Apple olalım ki!

FORD Avrupa Pazarlama Direktörü Peter Zillig, bugüne kadar yaptıkları gibi elektrikli araçlarda da ikonik modeller geliştireceklerini belirterek, “Biz Amerikan bir markayız. Bir aile şirketiyiz ve kapının ardında yaptığımız iş bir aile işi. Müşterilerimize bu ailenin üyesi olarak davranıyoruz ve davranmaya devam edeceğiz. Başka otomotiv markaları gibi geleceğin Apple’ı olmak istemiyoruz çünkü biz Ford’uz. Başkaları gibi olmak yerine geleceği son 120 yıldır olduğu gibi yine biz şekillendireceğiz” diye konuştu.

2023’te Fiesta, 2025’te Focus veda edecek

FORD Avrupa Model e Genel Müdürü Martin Sander’in otomobilde sıkıcı olduklarını kabul etmesi aslında son dönemde verdikleri radikal kararları da doğruluyor. Önce Mondeo’yu bitiren, 2023’te de sırasıyla önce S-Max/Galaxy ve ardından Fiesta üretimini sonlandırma kararı alan Ford, 2025 yılı başında ise Focus’a veda edecek. Martin Sander, Focus isminin elektrikli modellerde yaşayıp yaşamayacağı konusunda net bir bilgi vermezken, “Bu konuyu değerlendiriyoruz” demekle yetindi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi