Asgari ücret 4 bin 200 mü oluyor?

Asgari ücret 4 bin 200 mü oluyor?
Asgari ücret tespit komisyonunun 2022 maaşını belirleme çalışmaları uzayınca karar toplantısı bugüne kaldı. Asgari ücreti bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklayacak. Açıklamanın, Merkez Bankası’nın faiz kararını...

Asgari ücret tespit komisyonunun 2022 maaşını belirleme çalışmaları uzayınca karar toplantısı bugüne kaldı. Asgari ücreti bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklayacak. Açıklamanın, Merkez Bankası’nın faiz kararını duyuracağı saat 14.00’te yapılması bekleniyor. Erdoğan’ın 4.200 liranın üzerinde bir rakam açıklayacağı kulislerde konuşuluyor.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen, dünkü yayında Çalışma Bakanı Bilgin’in Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor demişti. Ergen, sızan bilgilere göre 3.900 lira üzerinde işveren ve işçilerin uzlaştığını aktardı. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi ücretin 4.070 lira olacağını yazmıştı.

Çalışmaların dün tamamlandığı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün bizzat açıklanacağı Ankara kulislerine sızdı.

Erdoğan’ın uzlaşmanın dışında kesin olmamakla birlikte 4.200 liranın üzerinde bir rakam açıklayacağı konuşuluyor. Tüm kamuoyu anketlerinde büyük oy kaybı yaşayan Erdoğan’ın böylece seçime kadar kayıpları telafi etmeye çalıştığı yorumları yapılıyor.

İktidarın müjde olarak gördüğü işlem ve uygulamaları bizzat Erdoğan’ın açıklamak istediği biliniyor. Doktorlara yapılacağı söylenen ancak geri çekilen zam kararıyla ilgili TBMM grup toplantısından çıkarken Sağlık Bakanı’nın gazetecilerle konuştuğunu gören Erdoğan, “Ne söyledi? Para pul söyledi mi?” diye Bakan Koca’ya müdahale etmiş, Koca da “Efendim siz izin vermeden söyler miyim?” diye yanıt vermişti.

Asgari ücrette talepler neler?
Hazine’ye maliyet yaratan unsurlar var. Yaşam maliyeti konusunda komisyonda uzlaşılan rakam ağır işlerde çalışan asgari ücretli için 3 bin 576 lira. Bunun üzerine asgari ücretteki SGK işçi priminin 5 puanlık bölümünü Hazine’nin üstlenmesi konusunda işçi ve işveren mutabık kaldı. Yine gelir vergisi ilk diliminin asgari ücretin brütü tutarına yükseltilmesi konusunda da işçi ve işveren arasında bir mutabakat var.

İşçi ve işverenin anlaştığı rakam
Böylece yaklaşık 3 bin 900 liralık işçi ve işverenin mutabık kalınan bir asgari ücret rakamı söz konusu. Ancak işveren tarafının, son 6 yıldır devam eden asgari ücret desteğinin 2022’de de sürmesi yönünde bir talep var.