ASGARİ ÜCRET 8506 LİRA

ASGARİ ÜCRET 8506 LİRA
2023 yılında uygulanacak net asgari ücret yüzde 54,7 artışla 8 bin 506,8 TL oldu. Açıklamayı AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, gerekmesi halinde 2023'te de ara düzenleme yapılabileceğini söyledi....

2023 yılında uygulanacak net asgari ücret yüzde 54,7 artışla 8 bin 506,8 TL oldu. Açıklamayı AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, gerekmesi halinde 2023'te de ara düzenleme yapılabileceğini söyledi. Masada işçi kesimi yer almadı. Daha önce Türk-İş resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu açıklamış, bu rakamın altında bir ücret belirlenirse masada olmayacaklarını söylemişti.

Erdoğan açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile yaptı.

ASGARİ ÜCRETLİ “KÜFE”YE TAKILDI
Erdoğan "Bir dizi toplantı sonucunda çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak bir noktada anlaşamamışlardır. Bu açıklanan rakam maliyetleri itibariyle nihai bir rakam değil” dedi. Erdoğan rakamın beklentiyi karşılamamasına gerekçe olarak “Daha önce dediğim gibi bizim sırtımızda bir küfe var" ifadesini kullandı, aslında ekonomik şartların çok da iyi olmadığını imayla da olsa kabul etmiş oldu.

ASGARİ ÜCRET YAYGIN ÜCRET OLDU
Asgari ücreti belirleme süreci bu yıl özellikle çok kritikti çünkü yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri milyonlarca aileyi açılık sınırında yaşamaya mahkûm ediyor.

Üstelik, asgari ücretlilerin çalışanlar arasındaki payı gittikçe yükseldi, geçici olması gereken ücret yaygın ortalama ücret haline geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve DİSK-AR verilerine göre Türkiye'de asgari ücret ve yakın seviyelerde çalışanların oranı yüzde 50’ye ulaştı.

Türk-İş 9 BİN LİRA İSTEDİ
Asgari ücret sürecinin başlarında işçi kesimini temsil eden Türk-İş cephesinden gelen kırmızı çizginin 7 bin 785 TL olduğu açıklaması tartışmalara yol açarken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu söylemesi de sürecin önemli gelişmelerinden biri oldu.

ERDOĞAN “BOL BOL ATIP TUTUYORLAR” DEMİŞTİ
2023 yılına ilişkin asgari ücret maratonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM’deki grup toplantısından çıkışında sorular üzerine “Küfesi olmayan bol bol atıp tutuyor” diyerek işçinin istediği rakamı alamayacağının işaretini vermişti.

AÇLIK SINIRININ 713 TL ÜZERİNDE
Rakam Türk-İş'in araştırma sonuçları dikkate alındığında açlık sınırının 713 TL üzerinde, yoksulluk sınırının ise 16 bin 864 TL altında kaldı.

İŞVERENE 250 TL DEVLET DESTEĞİ
Habertürk'ün haberine göre, asgari ücret için işverenlere verilen devlet desteği 100 TL'den 250 TL'ye çıkarılacak.