Asgari ücret açlık sınırının altına düştü

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 28, 2020 / 02:38

Türkiye İşçi Sendikaları Konfedarasyonu tarafından açıklanan ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre 4 kişilik bir ailenin kira, gıda, ulaşım ve tüm zorunlu harcamalarının toplam tutarı 7 bin 732 lira.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Nisan sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre açlık sınırı olarak tabir edilen dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2 bin 374 TL, yoksulluk sınırı olarak tabir edilen ve gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı 7 bin 732 TL oldu. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2 bin 883 TL olarak hesaplandı.
Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması yılın ilk dört ayında önceki yılsonuna göre 211 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 688 TL daha fazla oldu.
Türk-İş’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2020 Nisan itibariyle şu şekilde oldu:
• Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,23 oranında arttı.
• Yılın ilk dört ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 9,77 oranında oldu.
• Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,68 oldu.
• Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,61 olarak hesaplandı.
SÜT ÜRÜNLERİ ARTTI
Araştırmaya göre hesaplamada temel alınan gıda ürünlerinin fiyatlarında şu değişimler gözlendi. Süt, yoğurt, peynir grubunda; peynir fiyatında bu ay yine artış oldu. Süt ve yoğurt fiyatında bazı markalarda indirim olmasına rağmen ortalamayı fazla etkilemedi.
Kuşbaşı etin fiyatında yine artış görüldü. Tavuk kilogram fiyatı da arttı. Balık fiyatı ortalamada değişmedi ama ürün çeşidi azaldı. Balıkçı esnafı koronavirüsten olumsuz etkilenen gıda ürünü satıcılarının arasında yer aldı. Sakatat ürünlerinin fiyatı genelde aynı kaldı. Yumurta biraz ucuzladı. Bakliyat ürünlerinde bu ay ertelenen zamların yapıldığı görüldü ve bu fiyat artışı mutfak harcamasına olumsuz yansıdı.
Geçen aya göre bu ay sebze ortalama kilogram fiyatı gerilerken meyve kilogram fiyatı arttı fakat ortalamada bir değişiklik olmadı.

‘Asgari ücretin yetersizliği ortada’
Türk-İş koronavirüs salgınının gelir üzerindeki etkisine dair ise şu açıklamayı yaptı: “Yaygınlaşan işsizlik ve yetersiz gelir yoksul kesimlerin geçim koşullarını daha fazla kötüleştirmektedir. Alınan önlemlerin pek çok ekonomik faaliyeti durdurması, işten çıkarmaların artması, ücretsiz izine çıkarılan işçilere verilen ücret desteğinin asgari ücretin yarısı tutarında kalması, kayıtdışı istihdamın da yaygınlığıyla birlikte koronavirüsün ekonomiye etkisi, vereceği zararın özellikle düşük ücretli ve yoksul kesimlerde giderek artacağını ortaya koymaktadır. Gelinen aşamada asgari ücretin ve genel olarak ücret gelirlerinin yetersizliği görünür olmuştur.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top