Asgari ücrete görülmemiş zam

Asgari ücrete görülmemiş zam
AKP’nin TBMM grup toplantısı çıkışında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktorlara yapılması planlanan zam oranlarına yönelik sorulara yanıt verirken yanından geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahalesiyle karşılaştı....

AKP’nin TBMM grup toplantısı çıkışında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktorlara yapılması planlanan zam oranlarına yönelik sorulara yanıt verirken yanından geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahalesiyle karşılaştı. Koca tam gazetecilerin yanından ayrılırken Erdoğan uzaktan “Ne söyledi?” diye seslenince Bakan Koca dönmek zorunda kaldı. Israrla Bakan Koca’nın ne söylediğini soran Erdoğan, “Ne söyledi? Para pul söylemedi mi?” diye bir daha sordu.
Erdoğan’ın sorusu üzerine Bakan Koca, “Hiçbir şey söylemedim efendim. Söyler miyim efendim? Siz izin vermeden söyler miyim efendim?” dedi. Gazetecilerin soruları üzerine Erdoğan, Bakan Koca’ya dönerek “Anlat” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktorlarla ilgili düzenlemeye ilişkin olarak, “Bütün siyasi parti grupları ve başkanlarının destek vereceğini ümit ediyoruz. Bugün madde ihdas edilirse hekimler, diş hekimleri, genel uygulama sabitin genel bütçeye aktarılması dahil önemli maddeleriyle bütün çalışanları, özellikle hekimlerimizi mutlu edecek bir düzenleme olacak. Mecliste bulunan tüm partilerin de destek vereceğini düşünüyorum” dedi.

Sağlıkçılardan zammın doktorlarla sınırlı tutulmasına tepki

Sağlık çalışanları, ek gösterge zammının sadece hekimlerle sınırlı tutulmasına tepki gösterdi. Pratisyen hekim maaşlarına 2 bin 500 TL, diş hekimleri de dahil olmak üzere uzman hekim maaşlarına 5 bin TL ek gösterge zammı öngören düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Ankara Tabip Odası söz konusu zammın ‘sağlık emekçileri arasında çalışma barışını bozacak bir uygulama’ olduğunu belirterek “Bütünlüklü denk zam, gerçekçi çözüm” istedi.

Türk Tabipleri Birliği de Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı:
“Beyaz Yürüyüş, bakanlıktan ses getirdi, ancak hekimlerin örgütü ile görüşmeden vaatlerle bu eylemleri sonlandıramazsınız. Haklarımızı alana, bu çökmüş sağlık sistemini değiştirene kadar eylemlerimizi sürdüreceğimizi ve büyüteceğimizi bir kere daha hatırlatıyoruz.”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ise tüm sağlık emekçilerinin ücretleri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını, ek göstergenin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini talep etti.

En sert tepkilerden biri ise hemşirelerden geldi. Türk Hemşireler Derneği’nin açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı: “Sağlık ekip işidir. Maaşta iyileştirme tüm sağlık çalışanlarının talebi ve hakkıdır. Hemşireler bu adaletsizliği unutmayacak, bu çifte standarta sessiz kalmayacak!”